Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Проучване на „Тренд“: Пет партии влизат в парламента. ГЕРБ и БСП с равни шансове, партията на Слави е №3

/
/
436 Views

Снимки: Булфото и „7/8 ТВ“

Пет партии ще влязат в следващия парламент, сочат резултатите от представително проучване на „Тренд“, поръчано от „24 часа“. От него става ясно, че БСП и ГЕРБ са с равни шансове, а „Има такъв народ“ на Слави Трифонов е веднага след тях като трета сила. Въпросното проучване е проведено между 3 и 10 октомври сред 1000 души по поръчка.

Advertisement:

В следващото Народно събрание, освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%), със сигурност влизат партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с 15,9%, ДПС (10,2%) и “Демократична България” (8,8%). С реални шансове за представителство остават формацията около Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%. Няма промени в подкрепата за по-малките формации в сравнение с предишни проучвания. Сравнение на данните с тези от септември сочи и че няма съществена разлика в отношението към парламента, правителството и президента.

 

 

 

 

Растат страховете на хората от увеличението на заразените с коронавирус. Сега 66 на сто от българите, са убедени, че епидемията ще продължи да се разраства, докато през август те са били 48 на сто. Двойно са намалели тези, които вярват, че инфекцията затихва – 15% сега срещу 34% през август.
Всеки трети – 32%, смята, че трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на болестта. През септември в това са били убедени 25% от хората у нас.

50% от българите обаче са против установяването на строг ограничителен режим в страната, показва проучването на “Тренд”.

Оценката за работата на парламента продължава да бъде най-ниската от всички институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, докато само 14% дават положителна оценка. При правителството не се забелязва промяна от последния месец, като малко над една пета са склонни да го оценят положително. 48% оценяват положително президента, докато 39% са на обратното мнение.

От протестите насам съдът и прокуратурата отбелязват спад в оценката за своята работа. Въпреки че протестът е насочен срещу прокуратурата, съдът също търпи пасив, възприемайки се като част от една обща система с прокуратурата – съдебната. И двете институции се ползват с малко над една пета положителна оценка и над 60% отрицателна.

Регистрира се и определена динамика в оценката към полицията, като непосредствено преди протестите 48% заявяват положителна оценка, а 38% отрицателна, то през октомври 45% декларират отрицателна, а 43% положителна. При армията не се отчита динамика.

Българската народна банка остава със сравнително стабилни нива от 43% положителна оценка за работата си срещу 29% отрицателна.

След смяната на омбудсмана институцията загуби част от положителната оценка за своята работа, но въпреки това и през октомври декларираните позитивни оценки са повече от отрицателните.

След определено повишаване на колебанието в отношението към църквата около Ковид-19 и дебатът около посещенията в храмовете по време на празници, през октомври положителната оценка се възстановява на нива от края на миналата година, което я прави институцията в България, която се ползва с най-висока положителна оценка.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar