Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Проф. Ангелов: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca

/
/
257 Views

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова от Гоце Делчев хората, които са имунизирани с препарата на AstraZeneca, да бъдат спокойни. Той отбеляза, че няма риск за тези, които са ваксинирани с него, предаде Нова телевизия.

„Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях. Аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксината на Оксфорд. Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени много милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина”, коментира здравният министър.

Advertisement:

По думите на министъра е възможно електронният регистър за ваксинация да заработи отново в четвъртък.

„Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес”, уточни проф. Ангелов.

Относно карантината за пристигащи от Африка министърът каза, че е наложена с цел да се направи животът на българите на територията на страната по-сигурен.

„Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани”, добави проф. Ангелов.

Министърът каза, че мерки срещу коронавируса на национално ниво ще се въведат, когато се наложи.

„Няколко пъти съм го правил, нямам страх да го направя и сега, просто моментът не е дошъл”, каза проф. Ангелов.

 

Ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да е сериозна, подчерта здравният министър при посещение в МБАЛ „Иван Скендеров“.

По думите му активните легла за лечение на пациенти с коронавирус са 121, като от тях са заети 74.

„Има две деца, които са с възпалителни процеси на белите дробове. Съмнителни за COVID пневмонии, без да са доказани с коронавирус“, каза още министър Ангелов.

Той добави че в реанимация са настанени четири пациенти, които са на апаратна вентилация. Министър Ангелов посочи, че за болницата в Гоце Делчев ще бъде изпратено допълнително количество лични предпазни средства, като директорът РЗИ – Благоевград доктор Калоян Калоянов е поел ангажимент това да се случи още утре.

„При увеличаване на натиска върху лечебното заведение, направихме ясен план какво ще се случва в болницата. Хирургичното отделение ще бъде преместено на друг етаж и съответно ще могат да бъдат разкрити още 16 легла. На ден в лечебното заведение постъпват между 6 и 8 пациента, с доказан коронавирус“, коментира здравният министър.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar