Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Проф. Балтов: Ще има четвърта вълна на K-вид през есента, ваксинирайте се

/
/
270 Views

Все още има свободни места за лечението на болни от коронавирус в „Пирогов“. 390 са на лечение в болницата, 40 са интубирани, имаме и 6 деца, а останалите са на кислородна терапия“, това заяви пред bTV шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той беше категоричен, че през последната година е имало „много напрежение за всички“, но сега медиците са много по-добре оборудвани и подготвени. По думите му най-важното е, че по-голяма част от медицинския екип вече са ваксинирани или са преболедували коронавируса, предаде „Блиц“.

„В момента имаме т. нар. спорадични случаи на заболели. Те са по 1-2 на седмица и то са все хора, които са отказали да се ваксинират. Вирусът се видоизмени. Той подмени групата, към която се насочва – вече все по-често обект са малките деца, които за съжаление не могат да се ваксинират. Пазете децата!“, призова проф. Балтов.

Advertisement:

 

 

Попитан защо България е сред челните страни по смъртност от коронавирус за последните седмици – нещо, което тази седмица ген. Мутафчийски каза, шефът на „Пирогов“ заяви следното:

„Причините са комплексни. Най-общо може да се каже, че за високата смъртност у нас има три причини. Те са: застаряващо ни население, многото придружаващи заболявания, а също така и че много от хората не са правили никаква профилактични прегледи през последни 10-15 години“.

„Скритата част на заболяването е много неприятна – първите дни си леко отпаднал, малко уморен с лека температура и си мислиш „Леко грипче е“. Това е опасното, защото не кара хората да потърсят лекарска помощ навреме“, предупреди проф. Балтов.

„Хората се бяха уплашили. Но всичките страхове бяха преодолени“, каза медикът по темата със спряната ваксинация с продукта на „АстраЗенека“ и в последствие възобновения процес. Той е категоричен, че интерес към ваксинацията има и е сигурен, че от следващата седмица ще има все повече желаещи.

„Не мисля, че трябваше по-рано да се въвежда локдаун. Първо хората много се умориха, а второ – никой не иска да има локдаун. Но нека видим какво означава локдаун у нас и в други страни, където има вечерен час, не може да излизаш без разрешение и т.н. Хората трябва да разберат, че изключително меки са мерките, които бяха досега, а и тези, които ще важат сега само за 10 дни. Ако всички обещаят, че мерките ще се спазват ние може да обещаем, че извънредните мерки ще важат само за десет дни. Но ние не сме общество“, заяви проф. Балтов.

„Повече от година не съм излизал от „Пирогов“. Не съм имал ден почивка. И това не е само при мен, а при всички колеги, които се борят с коронавируса… какво да кажа на хората, които се оплакват, че няма да работят за 10 дни“, призна медикът.

Проф. Балтов предупреди, че може да има и четвърта К-19 вълна у нас: „Да, може да има четвърта К-19 вълна. Тя ще бъде много по-малка и ниска, ако ваксинациите приключат до края на август. Всички знаем, че през летния период вирусът намалявам, но не изчезва, заради това трябва да направим всичко възможно през топлите месеци да наваксаме с ваксините. Ако има четвърта К-19 вълна у нас тя най-вероятно ще се случи през месеците октомври-ноември“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar