Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Проф. Рачев: Днес е последният леден ден, от утре започва затопляне

/
/
317 Views

„Няма нищо необичайно. Просто последните 20 години се радваме на все по-топло и по-топло време. Зимата за равнинната и хълмистата част на България приключи. Зима в България тази година на практика нямаше“, коментира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни още, че се наблюдава тенденция за леко захлаждане в края на зимата и началото на пролетта.

Advertisement:

Причината за минусовите температури е средиземноморски циклон, който засегна и Гърция.

„Този циклон отмина. Той формира значителна снежна покрива в Гърция. Започваме период от една седмица с доста топло време. Днес ще бъде последният леден ден в София. От утре температурите бавно и спокойно ще растат“, посочи проф. Рачев.

Климатологът прогнозира, че февруари най-вероятно ще завърши с положителна аномалия от 3 градуса над нормата.

„Февруари е месец на контрастите. Станахме по-чувствителни към най-малките изменения на климата и по-зависими от малките капризи на времето“, смята проф. Рачев.

 

 

 

Метеорологичните модели показват, че от понеделник 22 февруари до четвъртък 25 февруари дневните температури бързо ще се повишават и в сряда и четвъртък другата седмица на места ще видим температури между 18 и 20 градуса, не е изключено да бъдат измерени и температури до 22 градуса. Това въобще не е необичайно за този период на февруари. През годините сме имали много случаи на бързо затопляне в третета десетдневка на този зимен месец.

В следващите дни снегът навсякъде ще се стопи, най-късно по високите полета на Западна България и другата седмица ще е истинска пролет.

Но зимата не си е тръгнала. За съжаление.

Според сноптичните модели, след това сериозно затопляне през другата седмица, в началота на март ни чака ново сериозно застудяване. В момента моделите показват, че температурите могат отново да паднат далеч под нулата, ако навали и сняг и ще имаме още един типично зимен период в началото на следващия месец.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar