Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Проф.Червенякова: Бъдете нащрек! Тези симптоми подсказват зараза с Делта-варианта!

/
/
40271 Views
Advertisement:

Advertisement:

Ето какво каза тя по БНТ във връзка с Делта-варианта на Коронавируса , ваксинацията и хоспитализацията на пациенти у нас:

“Наистина се намираме в една тежка ситуация. Вирусът е по-заразен. Ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да спазват мерките, което води до повече хоспитализации”. “Много често пациенти дори и в тежко състояние отказват прием в болница. Леките случаи няма как да ги приемаме“, продължи тя.

“В Индия се съобщава и за загуба на слух от Делта варианта. Липса на апетит и енергия са симптомите, които трябва да ни алармират, че може да сме заразени с Делта”, разкри директорът на Инфекциозна болница в София.

“Няма съществена разлика по отношение на клиничната пътека. Няма асимптоми. Може би трябва да отделя един симптом – умората, липсата на апетит. Други са пневмониите. При децата има и диарии. Инфекциозна болница приема и деца от самото начало на пандемията“, каза проф. Червенякова. “Едното дете е на около година, а другото е малко по-голямо. Състоянието им не е критично. Общо взето децата не боледуват толкова често и бързо се овладяват симптомите им“, съобщи тя.

“Повечето пациенти при нас не са ваксинирани. Възможно е след ваксинация да има ново заразяване“, изтъкна тя. “Приемаме напрегнато, защото има и заразени лекари и медицински персонал. Не достигат кадрите в здравната система. Все пак сме инфекциозна болница и трябва да се справим с това заболяване. С възможностите за лечение на възпалителните процеси, които настъпват. Говорим и за мултивъзпалитен процес при децата и дълъг Ковид също.“, подчерта проф. Червенякова.

“Ние очакваме онзи медикамент, който с едно приемане ще лекува заболяването“, пожела тя. “Да разбрах, че има недостиг в Благоевград и други градове. Ремдесивирът трябва да се даде рано. Той трябва да се дава там, където очакваме да има развитие на критична болест. При нас още има количества от ремдесивира. Той обаче няма да предотврати развитието на тежки форми. А пациентите пристигат късно – на 5-6 ия ден“, коментира тя ситуацията с липсата на ремдесивир на някои места в страната.

“Гледам, че всяка промяна във финансирането на хората оказва влияние. Има напрежение и при нас заради новата методика. Ако това бъде променено, ние ще го приемем“, каза тя по повод променената методика на заплащане на медиците. “Мисля, че има много негативизъм сред обществото, включително и сред медиците. В крайна сметка трябва да защитим обществото. За момента не разполагаме с друго оръжие. Моят съвет е за рисковите групи ваксината да бъде прилагана. Разбира се, остава доброволното решение.“, каза тя за ваксинирането.

“Има много случаи. Аз ще запомня и първия случай на човек, върнал се от Пекин. Помня семейства, възрастна двойка. Помня цялата болка на близките, които искат да видят своя човек. Има и хубави моменти. Вчера получихме благодарствено писмо“, каза на финал проф. Червенякова.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!