Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Путин: Ако искахме да отровим Навални, той щеше да е мъртъв

/
/
355 Views

Ако някой искаше да отрови Навални, той щеше да доведе нещата докрай. Това коментира президентът Владимир Путин.

„Руската медицина се оказа по-ефективна в борбата срещу коронавируса, отколкото в други страни“, заяви Путин, предаде vesti.bg.

Advertisement:

„Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Просто нямаше такава система. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна“, каза Путин на годишната си пресконференция.

Според него Русия е успяла да спечели време за борба с инфекцията благодарение на бързата реакция в самото начало на пандемията.

„Веднага реагирахме и спечелихме време да започнем активна подготовка за момента, в който тя ще дойде при нас в голямо количество и мащаб“, каза Путин.

Той заяви, че Русия се е справила с проблема с пандемията достойно и отчасти по-добре от другите страни.

Спадът на руския брутен вътрешен продукт заради кризата с коронавируса е 3,6% – по-малко от всички водещи икономки в Европа, както и от САЩ. В почти всички тях БВП се сви с повече от 9%.

Около 550 милиарда рубли ще бъдат отпуснати от бюджета на Русия за програми за модернизиране на първичното звено на здравеопазването, каза руският президент.

„И всички ресурси, предвидени за тази програма, всички те ще бъдат използвани от нас в рамките на сроковете, предвидени в нея. Това са 500 милиарда рубли от федералния бюджет, плюс 50 милиарда рубли от регионалните бюджети. 300 милиарда трябва да бъдат разпределени и похарчени в близките три години“.

Путин отбеляза, че изпълнението на тези програми ще започне на 1 януари 2021 г., но в някои области вече се работи.

Нивото на защита, осигурено от руската ваксина срещу коронавирус, достига 97%, добави той.

„Русия се оказа първата държава в света, която изобрети, така да се каже, и започна да произвежда ваксина – както научният център „Гамалея“, така и център „Вектор“. И ние имаме добра ваксина: и безопасна, и ефективна – повече от 95%, нивото на защита е около 96-97%, казват експертите“.

Путин изрази увереност в добрия резултат от сътрудничеството на Русия с фармацевтичната компания „Астра Зенека“.

Клиничните изпитвания на комбинацията от ваксината на британския производител и руската „Спутник V“ ще започнат преди края на тази година.

 

 

 

„Радостно е, когато специалисти на това ниво със световна репутация обединяват усилия, включително с руски партньори и съм сигурен, че резултатът ще бъде много добър не само за нашите граждани, но и за целия свят“, каза Путин.

От началото на пандемията около 74,2 милиона души са заразени с коронавируса по света, над 1,6 милиона са починали. В Русия, според федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 2 762 668 случая на инфекция, 49 155 са починали.

Освен това руският президент прогнозира ръст в селскостопанския сектор с 2% до края на годината.

Държавният глава отбеляза също увеличаване на безработицата в Русия.

„Равнището на безработица, което имахме в началото на годината, беше 4,7%, сега, както знаете, нарасна до 6,3%, но със сигурност ще работим върху това“, посочи Путин и отчете, че валутните резерви на Руската федерация са достигнали 587,7 млрд. долара, което създава условия за добро макроикономическо развитие.

Путин е уверен, че външни лица ще се опитат да се намесят в руските избори през 2021 г., но „Русия се готви за това“.

Президентът заяви днес, че съвместното журналистическо разследване, което назовава поименно убийци, работещи за руското разузнаване, като отговорни за отравянето Алексей Навални, е било „трик“.

Държавният глава отхвърли обвиненията и каза, че Навални не е толкова важен, че да бъде мишена.

„Ако някой искаше да отрови Навални, той щеше да доведе нещата докрай“, заяви руският президент с усмивка.

Путин обвини Навални, че получава подкрепа от американските служби, което, според него, означава, че руското разузнаване трябва да го наблюдава. Но това не означавало да го тровят. „Кому е нужно?“

Русия не е започнала разследване на инцидента с Навални, тъй като нямало основания за това и обвинява Германия, че не е споделила своята информация по случая с руското правосъдие.

Освен това Путин очаква, че новият президент на САЩ, Джо Байдън със своя опит ще разбере проблемите в отношенията с Руската федерация и ще участва в решаването им.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar