Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Путин пред NBC: Отношенията Русия – САЩ са в най-лошото си състояние от години

/
/
146 Views
Advertisement:

Тайнственост в Кремъл: Защо Путин не се ваксинира по-рано | Новини и  анализи от Европа | DW | 24.03.2021

Advertisement:

Руският президент Владимир Путин призна, че отношенията между Русия и САЩ в момента са на най-ниската си точка. Те са в най-лошито си състояние от години. Той направи изявлението в интервю за NBC News няколко дни преди срещата си с американския си колега Джо Байдън.

Путин и Байдън ще се срещнат в Женева в сряда. В интервюто Путин похвали бившия президент Доналд Тръмп като необикновен, талантлив човек и каза, че Байдън, като политик в кариерата, е коренно различен от Тръмп.

Запитан за Байдън, който го нарече убиец в интервю през март, Путин каза, че е чувал десетки подобни обвинения. „Това е нещо, за което най-малко се тревожа“, каза Путин.

„Нашите две страни споделят невероятна отговорност, включително за стратегическа стабилност и контрол на оръжията. Приемам сериозно тази отговорност.

Руският държавен глава, чиито думи бяха цитирани на английски, отбеляза, че „президентът Байдън със сигурност е много различен от Тръмп“. Путин заяви, че Байдън е политик в кариерата. „Той на практика се е занимавал с политика през целия си възрастен живот“, цитира ТАСС президента на Русия .

Путин призна, че Байдън може да има „някои предимства, някои недостатъци“. Руският лидер изрази също надеждата, че „няма да има импулсивни стъпки от страна на настоящия президент на САЩ“.

В същото време, руският президент подчерта, че уважава 45-ия американски лидер Доналд Тръмп. „Дори сега вярвам, че бившият американски президент, г-н Тръмп, е необикновен човек, талантлив човек, иначе нямаше да стане президент на САЩ“, отбеляза руският лидер.

„Той е ярка личност. Може да го харесвате или не. Но той не идва от американския истаблишмънт, не е бил част от голямата политика преди това, а някои го харесват, други не, но това е факт “, добави Путин.

По-рано държавният глава заяви, че руско-американските отношения са достигнали най-ниската си точка през последните няколко години. Администрацията на Байдън заяви, че иска да намери начини за придвижване на американско-руските отношения напред на срещата на върха в Женева .

Предвидено е срещата на Путин и Байдън в Женева на 16 юни. Очаква се страните да обсъдят въпроси на стратегическата стабилност, борбата с пандемията, международния дневен ред и регионалните конфликти.

 

Владимир Путин заяви в интервюто, че са открити престъпниците, които са замесени в гръмки случаи на убийства на известни руснаци.

В частта от интервюто, която телевизията разпространи в Twitter, водещия изброи гръмките случаи на убийства в Русия и извън нея, на което Путин отговори, че са били назовани хората, „които наистина са страдали и загивали по различно време заради различни причини по вина на различни хора”.

„Намерихме престъпниците, които са извършвали тези деяния, някои са в затвора, и сме готови да продължим работата в тази насока”, отбеляза Путин.

Преди това журналистът „изброи някои имена, по-специално на журналистката Анна Политковска, бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко, юриста Сергей Магнитски, бившия министър по печата Михаил Лесин и политика Борис Немцов, посочвайки обстоятелствата на смъртта на всеки един от тях.

По-рано руският президент сподели очакванията си от разговорите с ръководителя на американската администрация, посочи основната цел на срещата на върха и постави условие за нормализиране на отношенията със САЩ. Кремъл посочи рисковете за целия свят поради спада в отношенията между Русия и САЩ, но призова да не се надцененяват очакванията от срещата на върха.

 

Администрацията на Байдън също сподели очакванията си от срещата, обяснявайки защо Байдън иска да се срещне с Путин. Сенаторът Алексей Пушков посъветва Байдън да не се опитва в Женева да налага каквито и да било изисквания на Путин или да „свива мускулите си“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!