Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Радев нападна Кирил Петков

/
/
836 Views

Радев: Кабинетът на Петков не пое отговорност за действията си за РСМ -  България - DarikNews.bg

снимка Булфото

На заседанието на КСНС настоявах българите да се впишат в македонската конституция, но Петков го отхвърли.

Advertisement:

Това разказа днес президентът Румен Радев.

„Кабинетът на министър-председателя не пое отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса за Северна Македония“, коментира той.

„Що се касае до културно-историческото наследство, учебници, езикът на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха „празен чек“ за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят“, посочи Радев.

„Френското предложение съдържа голяма част от българските изисквания, но можеше да бъде още по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към този процес“, заяви президентът.

Според Радев дипломатите на МВнР са разчитали основно на президентската институция, пилеейки време и енергия да вкарат „разнопосочната политика“ на министър-председателя Кирил Петков в приемливи рамки.

Въз връзка с Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) и разсекретяването му по казуса с РСМ държавният глава заяви: „Това е закрито заседание. Аз държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. В тези 5 часа на съвета категорично настоявах македонските българи да се впишат в Конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС“.

Радев уточни, че Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на „Има такъв народ“, са отхвърлили това предложение и са го приели, едва когато е дошло чрез президента Макрон, предаде актуално.бг.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar