Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Радев на Шипка: Геройствата са вдъхновение, но няма народ, който да може да лежи на лаврите на героите си

/
/
263 Views

Президентът Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка. Той отправи слово към нацията по случай Националния празник на България:

Скъпи съотечественици,

Advertisement:

Отново е 3-ти март и ние тук пак сме хиляди пред храма на свободата. Искам на Ви питам нещо. Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?

Благодари Ви, че сте тук, защото Шипка е свято място. Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и войните на руския император Александър II – нашият освободител.

 

 

 

 

Вазов е рекъл за опълченците “България цяла сега нази гледа”. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден.

С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, Вие помагате на идните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и по демокрация, защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне. Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.

Едно е ясно. Историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Левски.

Честит празник на всички Вас! Да живее България!

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar