Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Радев от Шипка: С дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, които се борим за една свободна и справедлива България

/
/
356 Views

Днес се навършват 143 години от Шипченската епопея. В чест на празника е издигнат най-големият български трибагреник, запален е и вечния огън, а музеят на Паметника на свободата работи безплатно, съобщава БНТ.

Президентът Румен Радев се включи в тържествените чествания и отдаде почит пред подвига на опълченците.

Advertisement:

 

 

 

„143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните“, каза в речта си Радев.

„Нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си. Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят, те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история, да изчакат събитията, да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. 5 века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят великите сили за свободата българска, нито разчитаха на тях. Не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия. Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България“, каза още президентът.

„Те воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода. С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България. Поклон пред героите! Да живее България“, завърши словото си президентът Радев.

Хиляди наши сънародници се събраха от рано сутринта на Шипка, за да отбележат тази историческа дата, въпреки че официалните чествания бяха отменени заради обстановката с коронавируса.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar