Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Радев пред полупразен парламент към ГЕРБ: Бягството няма да ви спаси от позор! Оставките са неизбежни!

/
/
373 Views
Advertisement:

1599028894

Advertisement:

Бягството няма да ви спаси от позора!Оставките се неизбежни

 

Това каза президентът Радев при откриването на есенната сесия на Народното събрание.

 

Още преди да започне словото си парламентарните групи на ГЕРБ и на ОП напуснаха залата.

 

 

 

„Бягството няма да ви спаси от позора“, отговори им Радев, докато гледаше гърбовете на изнизващите се депутати.

 

„И аз не съм във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка„, каза той.
Преди да почне да говори, Радев беше посрещнат с „Ууу“ и всички депутати от ГЕРБ си тръгнаха от залата. Намеси се Цвета Караянчева, която уточни, че няма как да влияе на депутатите за решението им да не присъстват на словото му.

А президентът каза, че това е показателно за липсата на диалог и защо хората са на улицата.
Преди това обаче той изрече сакралните думи: „Бягството няма да ви спаси от позора, така показвате, че истинският парламент е отвън, на улицата“.

Държавният глава напомни как преди една година е обърнал внимание пред депутатите на въпроса с „необузданата корупция“, която всъщност влияе върху всички аспекти на живота на българите.

„Призовах парламента като орган на централната власт за действия. Ясно е, че времето за промяна неумолимо изтича – както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат българските села“, подчерта президентът и добави, че казал, че ако парламентът не заработи, или апатията ще превземе всички ни или улицата ще се изправи да помете статуквото.

 

 

„Днес улицата дойде за оставки“, посочи Радев и заяви, че ако парламентът е упражнявал върху изпълнителната власт, сега нямало да има пълни с гневни хора улици, нямало да има олигарси и пълни шкафчета.

„Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя. Никой в тази зала не се осмели да зададе и един въпрос на главния прокурор“, каза още Радев.

Оставките са неизбежни, защото хората преодоляха апатията и страха. Когато тези оставки факт, призовавам ви да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да е нищо повече от марионетка на сегашната власт“, заяви държавният глава.
Той напомни, че парламентът трябва да е най-уважаваната институция, но зависи от това дали депутатите чуват избирателите!

Радев няколко пъти призова депутатите да не гласуват експертен кабинет и да не гласуват предложението на ГЕРБ за Конституция.
„Ако претендираме да сме демократична държава, не може да решаваме политически въпроси с полицейски средства“, настоя президентът.
Същевременно той изрази съгласие да има дебати за Конституцията, да има дебати за върховенството на правото. И призова протестиращите и полицията да не окървавяват протеста.

Не липсата на конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал“, заяви Радев.

 

В дълбоката морална и институционална криза Народната събрание има огромно значение за гражданския мир, подчерта Радев.

 

Българите ясно заявиха своята воля и искането за незабавна оставка на правителствот и наглавния прокурор. Тези оставки са неизбежни!
Когато тези оставки станат факт, призовавам ви да не подкрепите експертен кабинет, който ще бетонира сегашната власт.

 

Не гласувайте за експертно и каквото и да е ппавителство в този парламент, както и промените в Избирателния закон, обърна се още веднъж Радев към залата, в която бяха само БСП.

 

„След два месеца нестихващи протести в страната и тежка дискредитация в световните медии, мисля, че диагнозата на такова управление е окончателно поставена. Очаквам от българския парламент да не подменя дневния ред, това, което иска обществото“, каза президентът

 

„Като изразители на волята на народа ви призовавам да последвате исканията на българите за безусловна оставка на правителството. Нямаме друг път за излизане от кризата освен мирния„, завърши обръщението си Радев.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!