Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Радев рязко смени тона към Путин

/
/
4242 Views

Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление.

След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване. Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна от Португалия, където е на официално посещение, предаде Нова тв.

Advertisement:

„Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът”, коментира държавният глава.

По думите на Радев дали НАТО трябва да се намеси в конфликта е изключително деликатен въпрос. „Ние вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6 000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация”, предупреди той.

Радев е категоричен, че трябва да се търсят всички възможни форми „криминалните деяния” да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия.

Решението за Северна Македония

Радев припомни заявената пред албанския президент Илир Мета позиция, че България подкрепя безусловно началото на преговорите за членство в ЕС на Албания. „Искам да благодаря на Португалия що се отнася до Република Северна Македония, че по време на изключително успешното португалско председателство на Съвета на ЕС беше разработен пакетът „1+5”, който вече е „1+4”, каза президентът.

„Изключително ефективен, добре обмислен пакет, който се основава на изпълнението на ясните принципи, залегнали в Копенхагенските критерии, касаещи недискриминация, спазване на човешките права, изкореняване езика на омразата, взаимно уважение, съхраняване на културно-историческото наследство на България в РС Македония”, допълни той.

Според президента е изгубено ценно време да се търсят други начини да се отвори вратата за начало на преговорите за членство на Северна Македония. „Ще ни трябва повече време РСМ да изпълни изискванията по този пакет”, каза Радев. И допълни: „Ако Македонската страна се беше заела още тогава да работи интензивно по този пакет, който беше изработен по време на португалското председателство, сега можех да дам утвърдителен отговор”, заяви държавният глава.

Историята на отношенията между България и Португалия е пример за взаимно разбирателство и сътрудничество. Свързва ни искрено приятелство, базиранo на общи ценности и разбирания за бъдещето на Европа, каза Радев.

„Ценим постигнатото в развитието на двустранните връзки с Португалия. В момент на изпитания, на предизвикателства към европейското единство е от огромно значение двете най-отдалечени географски страни да покажат, че могат да работят заедно, да препотвърдят своята обща визия и цели за един по-сигурен Европейски съюз”, каза още той.

Радев благодари за готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент. „Това е изключително важно за демонстриране на нашата решителност и единство в отстояването на нашата свобода, демокрация и ценности”, допълни той.

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза благодари на Радев за третото му посещение в страната в рамките на три години. „Това добре показва приятелството между държавите, народите и приятелството между нас, което ни обединява. Поздравявам ви и ви благодаря за присъствието”, посочи той.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar