Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Разказ от първо лице за Афганистан : Далеч от камерите остават писъците на хората и сълзите в очите им

/
/
5573 Views
Advertisement:

Разказ от първо лице за Афганистан: Далеч от камерите остават писъците на хората и сълзите в очите им
Advertisement:

До камерите и до зрителите не достигат крясъците, писъците и молбите на хората в Афганистан. Не достига миризмата, примесена с горещината. Виждаме само една картина, но самите лица и сълзите в очите на хората остават скрити. Това разказа в ефира на bTV Краси Панчев – един от последните евакуирани българи от размирен Афганистан. Като част от охраната на мисията на ЕС в Кабул през последните години той е виждал почти всичко, но казва, че хаосът от последните дни трудно може да се опише.

„Обстановката, която дават по телевизията, не можеш да я усетиш, ако не си там. Да чуеш виковете, крясъците на хората, миризмата. Целият вой на тълпата създава допълнителна картина“, допълва мъжът.

 

 

Изтеглянето на Краси Панчев и колегите му не е било планирано. Докато се връщат от летището към града за следващата група хора, които трябва да евакуират, забелязват, че постовете на местната армия са опразнени. Тогава разбират какво следва.

„Хората бяха тръгнали панически към летището, ние пък отиваме в другата посока. И се сблъскваме с тълпа, бягаща от ужас от талибаните. Часове ни трябваха да се върнем в нашата база, за да изведем хората“, обясни Панчев.

Панчев и останалите българи успяват да се качат на един от американските самолети, след като преди това помагат на десетки дипломати, преводачи и други хора, които напускат страната. „Няколко пъти бяхме поканени, че това е последният самолет, на който можем да се качим. След това буквално никой не може да гарантира ще има ли полети“, допълни мъжът.

Фердинанд Костадинов е колега на Панчев, стига от базата до летището за 4 часа – разстояние, което иначе се взима за около 20 минути.

„Стигайки до самото летище, вече беше по-спокойно, но отвън се чуваше стрелба. В този момент не е до страх, а е до кураж“, разказа Костадинов.

Костадинов иска да се върне на подобно място, а Панчев остава тук, за да преподава стрелба.

Припомняме, че изтеглянето на българите започна, след като талибаните поеха властта в страната. По това време хиляди се опитваха да напуснат международното летище „Хамид Карзай“ в Кабул. Деветима наши сънародници бяха евакуирани с полет от Кабул в Доха по-рано тази седмица. Това стана с помощта на служителите на посолствата ни в Доха и Исламабад. Евакуираните българи са охранявали служители на постоянното представителството на ЕС в Афганистан.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!