Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Разкритията на ОЛАФ за измама се отнасят за договор, сключен от Борисов 3

/
/
451 Views
Advertisement:

Медийна лъжа се оказа твърдението, че ОЛАФ е уличил в измама съветника на президента Радев Пламен Узунов. Разкритие има, но се касае за договор, сключен през февруари 2018 г., почти 10 месеца след сформирането на правителството на Борисов 3.

Нарочно или по недоглеждане близки до управляваващите медии свързаха разкритието с името на Пламен Узунов.

Advertisement:

От Президентството на Република България реагираха на фалшификацията от българските медии и излязоха с официална позиция за скандала с предполагаема злоупотреба за 6 млн евро от МВР.

От президентската администрация опровергават информацията, че МВР на България злоупотребило с 6 млн. евро, като тогава министерството е ръководено от настоящия президентски секретар Пламен Узунов.

„Направеното твърдение в статията на вестника е груба манипулация на фактите. Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както е посочено в материала.

Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов“.

Оказва се, че в оригинала на съобщението на ОЛАФ никъде не се споменава дата на договора, нито пък именаВпоследствие, български медии са вписали сами името на Пламен Узунов. Без проверка името му бе тиражирано в десетки сайтове.

Виж тук целия текст на съобщението на ОЛАФ – https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/01-02-2021/olaf-recommends-recovery-nearly-eu6-million-after-alleged-abuse-power_bg

„Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип  SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. OLAF препоръча да бъдат възстановени в  бюджета на ЕС  близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки  за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството. 

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по  споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.“

Ето и линк към договора, сключен от правителството на Бойко Борисов – https://bntnews.bg/f/news/o/1093/d156220fcb4a423c62ed3c1e946217ee.pdf

Поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета „Герджиков“ е 4 май 2017 г. Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ, заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година, уточни Медиапул.

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура, заради миграционния натиск по българските граници, е посочено в обявлението на обществената поръчка.

Оферти подават 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини.

За изпълнител на поръчката е избрана компанията „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа. Високопроходимите автомобили са марка „Грейт Уол“, като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лв.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar