Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Родолюбци издигнаха 8-метров кръст за спасение от бедите, мястото е легендарно

/
/
341 Views
Advertisement:

8-метров кръст пази от днес Цалапица от беди. Той е издигнат вчера на върха на могилата Чернота, която пази жива легендата за Спас – Спасителят на Цалапица. Според преданието по време на турското робство селото е било често нападано и разграбвано, тъй като било разположено на важен за онова време кръстопът, пише в публикация в групата „За доброто на Община Родопи “ във Фейсбук.

 

 

По онова време Цалапица била оградена с канали от всички страни, а на върха на могилата имало наблюдателница. Когато наближавали турски войски, наблюдателят биел камбана от върха на хълма и селяните се скривали в рова. Но с времето разбойниците разбрали, че хората са предварително подготвени. Намерили наблюдателницата и устроили засада.

Advertisement:

При поредното нападение момчето успяло да извести съселяните си, било камбата и побягнало. То се казвало Спас. Малко преди да стигне и прескочи рова обаче Спас бил уловен, убит и провесен с краката нагоре.

На лобното му място е построен параклис на името на Свети Спас. Параклисът все още съществува и се намира в частен имот на ул. „ Дунав”.

„Възнамеряваме при подходящи условия през 2021 г. на Спасовден да организираме възстановка на събитието. Ще раздадем и курбан за здраве”, разказа кметът на селото Ивайло Данаилов. Историята на Цалапица не бива да бъде пренебрегвана, коментират от екипа на Данаилов. Кръстът е дарение от Йордан Гълъбов, а изработката е на местна фирма.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar