Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Росен Христов отново лобира за „Лукойл“: Ще затвори, ако не изнася петролни продукти

/
/
56 Views

Кадър бТВ

Енергийният министър коментира две актуални теми у нас.

Advertisement:

Не е много ясно, какво са искали да правят ”Джемкорп” Основното е да се извършват съвместни дейност за развитие и внедряване технологии в сектор ”Енергетика. Тези обекти са от стратегическо значение за България. Самият достъп до обектите вече е свъззано с националната сигурност и има нужда от специално разрешение. Това заяви енергийният министър Росен Христов.

Няколко неща ме притесняват. Не е минало нормалното съгласуване със службите – какво точно ще се прави, да се конкретизира. Факт е, че се прескачат служители в Министерството на енергетиката. Факт е, че се подписва от министъра на енергетиката без да уе упълномощен за това. България се представлява от Министерския съвет. Такъв меморандум се одобрява от МС. Има нарушение на правилата и законите. Третото – защо ни е необходима компания да ни развива енергетиката. Затова има министерство, изрази своята гледна точка министърът пред bTV.

Според него проблемът е, че не се знае предметът на дейност на  „Джемкорп“, че са нарушени закони. По неговите думи няма информация за плащания. Христов не отрони и дума за това, че меморандумът е рекратен преди месеци и нищо от намеренията не е стигнало до договор, камо ли до изпълнение. Нула щети за държавата.

Той коментира и случая с „Лукойл“: България има дерогация да внася петрол от Русия по море. За да работи рафинерията. Дерогацията не забранява износ на нефтопродукти. За отбелязване е,  че петролните продукти са към Министерството на икономиката. И в момента текат разговори с ЕС за изясняване на случая.

Според него е важно рафинерията да работи. Първо – заради ниските цени. Там работят хиляди души. Приоритет е да работи рафинерията, да плаща данъци в България, обясни министърът. Какво ще стане с компенсациите за рафинерията от страна на държавата не каза нито дума. А те, според някои експерти, са почти толкова, колкото са очакваните данъци. И ако не е сигурно дали данъците ще бъдат наистина толкова големи и въобще събрани, то изплащането на компенсациите е гарантирано.

Имаме право да внасяме петрол. Сега е важно, да се каже дали може да изнасяме нефтопродукти. Ако те не могат да изнасят част от тези продукти, ще ги натрупват и няма да могат да работят. Надявам се да се намери решение, което да съответства на европейската политика, каза още Христов, пише frognews.bg.

Преди дни говорителят на ЕК Даниел Фери беше попитан от журналиста от bTV Десислава Минчева дали България ще може да продължава едновременно да внася и да изнася руски горива за останалите държави от ЕС след декември, когато влиза в сила ембаргото.

„Заради специфичната географска позиция на България има специална дерогация, която допуска вноса на петрол по морски път. Това е за ограничен период до края на 2024 г. Целта на тази дерогация – и това е много важно да се отбележи – е да осигури доставките на петрол за България заради специфичната ѝ географска позиция, а не да позволява препродажба на други страни от ЕС“, каза Фери.

Това е поредният случай, в който служебният кабинет се опитва да разширява обхвата на изключенията в полза на руски енергийни компании, като рискува да наруши европейските санкции.

Преди седмици кабинетът позволи „Лукойл“ да остане концесионер на нефтеното пристанище „Росенец“ за още 24 години – и да довърши договора, подписан от кабинета „Борисов 1“ – въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии след войната, и то без мотиви.

Междувременно се готви и изключение за държавния руски институт за атомна енергетика „Курчатов“ – обяснението на Росен Христов беше, че ако това не стане, „трябва да затворим АЕЦ Козлодуй“.

В неделя Росен Христов също реши да мотивира намерението да превърне България в пункт за препродажба на руски петрол към страни от ЕС с потенциална „голяма опасност“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar