Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Румен Радев на Шипка: Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител

/
/
383 Views
Advertisement:

Advertisement:

Президентът Румен Радев сподели във Фейсбук текстът на своето слово на връх Шипка, произнесено по повод 143 години от Шипченската епопея. Официалните чествания бяха отменени като мярка за предпазване от коронавируса. Въпреки това държавният глава изкачи историческия връх, като преди това коментира, че управляващите са повторили „срамния сценарий от 3 март“, когато тържествата там отново бяха официално отменени.

Ето текста на словото на българския държавен глава:

„Скъпи сънародници,

Скъпи българи,

 

 

 

 

143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този върх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!

Поклон пред героите!

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!