Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Румен Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни

/
/
603 Views
Advertisement:

Президентът Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни
Advertisement:

Въпрос на дни е разпускането на Народното събрание, затова очаквам от вас много бързо да се включите активно в работата на Централната избирателна комисия. Така президентът Румен Радев се обърна към излъчения от “Има такъв народ” нов член на централната комисия Гергана Стоянова. Юристката беше изслушана преди малко в президентството от държавния глава и нарочна комисия, така както гласят разпоредбите на Изборния кодекс. Заключението бе, че тя има качествата да стане член на ЦИК на мястото на подалия оставка Любомир Гаврилов, също от квотата на ИТН.
Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни
Кога Радев ще разпусне парламента, е станало дума и на снощното му съвещание със служебните министри, научи “24 часа”. Нагласата е указът на президента да бъде издаден незабавно, след като се приеме окончателно актуализацията на бюджета. Тя влиза на второ четене в пленарната зала днес.

В предишни свои изявления Радев споменаваше и за други важни закони, които 46-ият парламент трябва да приеме, преди да бъде разпуснат, но пълният хаос с гледането на бюджета за здраве и пенсии и и очакваните скандали по централния бюджет не дават основания да се мисли, че депутатите са в състояние да гласуват и друго, коментираха близки до “Дондуков” 2 политици.

Въпреки колебанията на Радев дали изори 2 в 1 не противоречат на духа на конституцията, в крайна сметка се вървяло към съчетаване на двата вота. Въпросът е на 14-и или на 21 ноември, т.е. с първия или с втория тур на президентските избори да се проведат и парламентарните.

Това зависи единствено от скоростта, с която депутатите ще приемат бюджета, увери участник в срещата снощи. Ако се свика извънредно заседание през уикенда и в понеделник за актуализацията, указът може да се издаде още на 13-и или 14-и. Но ако НС не работи извънредно, се върви към 21 ноември.

От ЦИК предупредиха на срещата си с президента в сряда, че технологично е по-сложно да се съчетаят вторият тур на президентските с парламентарните избори, но е възможно.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!