Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Румен Радев: Управляващите са длъжни да осигурят машини за гласуване, независимо кога се провеждат изборите

/
/
269 Views

 

 

“Управляващите са длъжни да спазят закона, приет с гласовете на тяхното мнозинство, и да осигурят машини за гласуване, независимо кога се провеждат изборите”. Това е позицията на президента Румен Радев по повод казуса със забавянето на обществената поръчка за машините за гласуване. Тя е предоставена от прессекретариата му в отговор на запитване на “24 часа”.

 

 

 

По предварителна информация, машините за гласуване могат да бъдат доставени най-рано през февруари. Така при предсрочни избори наесен е невъзможно машинният вот да бъде въведен и ще е необходима спешна промяна на Изборния кодекс, за да бъде отменен той.

Advertisement:

“Въвеждането на машинното и на дистанционното гласуване е обещавано и отлагано многократно от управляващите. Системното абдикиране от този ангажимент обаче не бива да се превръща в аргумент за печелене на време. Изпълнителната власт носи цялата отговорност за отлагането на процеса по обезпечаване на машинния вот и умишленото протакане на осигуряване на машините”, е позицията на президента. От “Дондуков” 2 напомнят, че президентът Радев е организирал поредица от срещи и консултации с експерти и политици за усъвършенстване на изборното законодателство. Той неведнъж е настоявал за гарантиране на провеждането на машинното гласуване и за ускоряване на работата по дистанционно електронно гласуване.

 

 

През декември 2019 г. Радев настоя поне 6 месеца преди предстоящите парламентарни избори машините да бъдат доставени, сертифицирани и да върви процесът на обучение и тестове. Месец по-късно – на нови консултации през януари 2020 г., отново подчерта, че “машинното гласуване е важен въпрос, чието решаване трябва да започне сега”, визирайки законовите срокове по обществените поръчки, дейностите по сертифициране и защита срещу вмешателства в машините.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar