Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Румънски евродепутат: Борисов, вашият мандат е огромен позор. Задържани, бити и заплашвани хора, докато протестират срещу корупцията и мафията

/
/
391 Views

„Задържани хора и журналисти, удряни и заплашвани в България, докато протестират срещу корупцията и мафията, са огромен позор за вашия мандат.
Агресивните репресии срещу протестиращи трябва незабавно да приключат“.
Това написа във Фейсбук румънският евродепутат Рамона Стругариу в статус, посветен на България, снощните протести и сблъсъците между полиция и протестиращи, пише mediapool.bg.

Тя подчертава, че правото на протест на народа е от основно значение за функционирането на демокрацията.
„Насилието срещу протестиращи и журналисти е в открито нарушение на ценностите и
принципите на Европейския съюз. Правото на хората да протестират е фундаментално за функционирането на демокрацията“, пише още Стругариу.
Тя подчертава още, че България е на 111-то място по свобода на словото. „Медиите са
централен стълб на демокрацията и не може да бъде толерирано насилието срещу
журналисти“, посочва Стругариу.

Advertisement:

„Г-н Борисов, настоявам незабавно да прекратите насилието и арестите на българските
граждани. Отговорете на техните искания. Това е правилният начин да продължите, а не да смачкате демокрацията в собствената си страна“, добавя евродепутатът.

Безпокойство от насилието в София изказа и комисарката по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович. В изявлението ѝ се споменава използването на лютив спрей срещу журналисти на протеста в сряда, както и арестът на Димитър Кенаров, автор за редица чуждестранни издания.

„Насилието срещу журналисти, особено задържани от държавни служители, противоречи на задължението на държавите да закрилят свободата на пресата и да осигурят безопасността на журналистите. Ето защо призовавам българските власти ефективно да разследват случаите на атаки срещу журналисти и да накажат полицейските служители за неприемливото им отношение. Важно е и на полицейските служители да бъдат дадени ясни инструкции да уважват свободата на медиите и да позволят на журналистите да отразяват демонстрациите в безопасни условия“, пише в изявлението на Миятович.

По-рано зам.-председателят на европарламента Катарина Барли, която е и член на Комисията по граждански свободи (LIBE) обяви, че българското правителство разпространява фалшиви новини.
Тя участва и в групата за върховенството на закона, на чието заседание миналата седмица бе обсъдена ситуацията в България и страната ни отнесе сериозни критики за корупцията.
Именно интерпретацията на управляващите за начина, по който е протекло това заседание, е провокирало Барли да обяви, че правителството лъже.

 

 

 

 

Въпросният коментар тя направи по време на работата по новия механизъм за върховенството на закона, който трябва да обхване всички държави от ЕС и да замести сегашния механизъм за мониторинг, обхващащ само България и Румъния.

Самите протестиращи срещу правителството и главния прокурор. Организаторите на протеста. МВР, което можеше да спре провокаторите и да не се стига до насилие.
Правителството, за да оправдае оставането си на власт.

„Смятам, че това са едни от ключовите текстове, които трябва да подготвим, особено
след опита ни от последното заседание на мониторинговата група за върховенството на
закона за България. Тя беше обезпокоителна не само заради нейното съдържание, но и
заради реакцията на правителството, което изготви напълно невярна информация за
станалото на тази среща. Дори бих я нарекла фалшива новина. Затова ние наистина се
нуждаем от инструмента за нашите цели и трябва да постигнем съгласие за него“, каза
Барли, без да уточни какво точно има предвид.
Преди няколко дни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев обяви, че „евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България“.
Според присъствали на срещата такава критика наистина е била отправена, но не от
евродепутат, а от представител на българската делегация – Ана  Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискиминацията.

Евродепутатите обаче отговорили, че са изумени, че Джумалиева всъщност не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да защитава правителството, което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД, разказа по-късно журналистът от Euractiv Георги Готев.
На провелата се миналата седмица среща при закрити врата за ситуацията в България са били поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те не се отзоваха и бяха представени от свои заместници. По-късно българските власти обясниха, че едва ли не срещата е била по тяхна инициатива. Първо прокуратурата обяви, че е искала такава среща, а после и Емил Радев повтори тази невярна информация.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar