Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Русия и Китай обявиха визията си за „справедлив световен ред“

/
/
398 Views

Министрите на външните работи на Руската федерация и Китайската народна република Сергей Лавров и Ван И приеха програмно заявление относно „глобалното управление в съвременни условия“. В него се обяснява какъв – от гледна точка на Москва и Пекин – трябва да бъде справедливия световен ред. Една от основните тези – няма единен модел на демокрация и следователно намесата в делата на други държави под предлог за насърчаването й е неприемливо. Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Китай показа колко са се сближили двете страни на фона на срива в отношенията между всяка от тях със Запада, пише руското издание „Коммерсанть“ в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

Един от ключовите резултати от двудневното посещение на Сергей Лавров в Китай беше подписването на съвместното изявление
„По някои въпроси на глобалното управление в съвременни условия“. Това е първият такъв политически документ, описващ идеалния световен ред от гледна точка на Москва и Пекин. Според информацията на изданието, китайската страна е предложила да се подготви такова изявление за посещението на Сергей Лавров. Допълнителна тежест на документа придава фактът, че той не просто е приет (както често се случва с различни видове съвместни изявления), а е подписан от двама министри.

Advertisement:

Защо е необходимо такова изявление сега е обяснено в първия параграф. „Продължаващата пандемия на коронавируса служи като катализатор за промените в световния ред и провокира допълнителен дисбаланс в глобалната система на управление. Процесите на икономическо развитие са атакувани и се появяват множество нови предизвикателства и заплахи. Светът навлезе в период на висока турбуленция и бързи промени“, се казва в него. При тези условия Русия и Китай, както е обяснено по-нататък, считат за необходимо да призоват международната общност, „оставяйки настрана различията, укрепвайки взаимното разбирателство и засилвайки сътрудничеството в интерес на глобалната сигурност и геополитическата стабилност да насърчат установяването справедлив, демократичен и рационален многополюсен световен ред“.

В изявлението има четири точки. Първата е за правата на човека. Както се посочва в документа, държавите трябва да ги „защитават и прилагат“ в политическата и социално-икономическата сфера, в областта на културата и екологията “. Но те могат да направят това „в съответствие с националните характеристики“.

Русия и Китай настояват „за отказ от политизиране на темата за защита на правата на човека, практиката тя да се използва като претекст за намеса във вътрешните работи на други държави и прилагането на политика на двойни стандарти“.

 

 

 

Вторият параграф на изявлението е за демокрацията. Документът подчертава, че „не съществува единен стандарт на демократичния модел“. „Необходимо е да се зачитат законните права на суверенните държави да определят самостоятелно своя собствен път на развитие. Намесата във вътрешните работи на суверенните държави под предлог „насърчаване на демокрацията“ е недопустима“, настояват министрите на двете страни.

В третия параграф се говори за приоритета на международното право пред „световния ред, основан на правила“, насърчаван от западните страни. Русия отдавна упреква западните държави за факта, че правилата, които те установяват – били те едностранни санкции или хуманитарни намеси – нарушават съществуващото международно право и преди всичко Устава на ООН. Сега, заедно с него, Китай, който преди това се въздържаше от остри изявления, е готов активно да защитава тази позиция.

Последният параграф е посветен на насърчаването на многостранното сътрудничество. Русия и Китай вярват, че международната общност „трябва да се придържа към такива принципи като откритост, равенство и деидеологизираност“.

Основният инструмент за водене на международни отношения трябва да бъде диалог, целящ обединяването на всички страни по света, а не тяхното разделяне, сътрудничество, а не конфронтация“, се казва в документа.

Подписването на такова изявление, както и общото посещение на Сергей Лавров в Гуилин, демонстрира колко близки са Русия и Китай на фона на срива в отношенията на всяка от двете страни със Запада. Събитията от изминалата седмица значително усилиха този ефект. След като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смята руския си колега Владимир Путин за „убиец“, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен искаше отчет от високопоставена китайска делегация, посещаваща Аляска, за нарушения на правата на човека, посещението на руския министър в Китай бе просто обречено на успех .

Ван И нарече Сергей Лавров „скъп приятел“, настоя Китай и Русия да действат като „гаранти за справедливост“ на международната сцена и увери, че „китайско-руските отношения ще издържат на всякакви изпитания“.

Сергей Лавров не остана длъжен. Той каза, че приятелството му с Ван И „отразява силни, добросъседски отношения между Русия и Китай“, благодари за поканата да посети „един от най-живописните региони на Китай“ и увери, че страните „ще направят всичко, за да гарантират че руско-китайските отношения са в сигурност и не са били изложени на заплахи от недружелюбни държави“.

Двамата министри говориха много за важността на противодействието на тези най-недружелюбни държави. По предложение на китайската страна първата част от разговорите в понеделник вечерта беше почти изцяло посветена на тази тема. Когато Сергей Лавров и Ван И се срещнаха отново във вторник сутринта и докоснаха лактите си в поздрав, протегнали ръце напред, изглеждаше, че едва ли не ще покажат средните си пръсти. Ясно е на кого.

По време на пресконференция след консултациите „Коммерсанть“ попита Сергей Лавров дали конфликтът със Запада принуждава Русия и Китай да се сближат. Той първо каза, че приятелството на двете страни не е насочено срещу трета. Но след това продължи: „Докато нямаме промени на западния фронт, на изток според нас имаме много интензивен дневен ред, който с всяка година става все по-наситен“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar