Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Русия с „огледални мерки“ заради изгонените дипломати. ДАНС имала данни за саботажи във военни заводи

/
/
334 Views
Advertisement:

3601a50e91706da2f4a07478f491e5f8

Advertisement:

Посолството на Русия заяви, че обявяването на двама руски дипломати за персона нон грата e неоснователно.

 

 

От мисията допълват, че руската страна си запазва правото на ответни мерки, а конкретни доказателства за осъществяване на дейност на дипломатите, несъвместима със статута им, не са били предоставени.

 

 

„На 23 септември т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за „personaе non grataе“ в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени.

 

 

Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.

 

 

 

Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок. Руската страна си запазва право за ответни „огледални мерки“, се казва в изявление на руското посолство.

 

 

Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, предаде БНТ.

 

Те са подозирани за шпионаж и саботажи в български военни заводи, съобщава „По света и у нас“, като се позовава на свои източници.

 

 

Данни на ДАНС сочели, че двамата събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F 16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове.

 

Разследването е събрало и доказателства, които водят до обосновано предположение, че е възможно да са свързани и със зачестили странни инциденти в български военни заводи.

 

 

По-рано българската прокуратура обяви, че e обвинила двама руски дипломатически служители в шпионаж, но е прекратила предварителното производство поради дипломатическия им статут.

 

 

Според прокуратурата те са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

 

 

 

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

 

 

 

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

 

 

 

Това е пореден случай по разкриване на шпионаж от чужди граждани на българска територия. Само в рамките на година станахме свидетели на три шпионски скандала, свързани с Русия, припомня БНТ.

 

 

Ето и хронологията:

– На 10 септември 2019 г. беше повдигнато обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов. На бившия генерал от КГБ Леонид Решетников беше забранено да влиза у нас за 10 години. Такава забрана получи и руският бизнесмен Константин Малофеев.

 

 

– На 4 ноември в Москва Николай Малинов получи лично от руския президент Владимир Путин орден „Дружба“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че „би имало пагубни последици“ за България, ако „Малинов бъде наказан“.

В края на октомври избухна друг шпионски скандал между България и Русия.

 

 

– На 28 октомври – прокуратурата обяви, че има разследване за шпионаж срещу дипломат, заемащ поста първи секретар в Посолството на Руската федерация в София. Два дни по-късно украински медии съобщават, че името на изгонения шпионин е Владимир Русяев.

 

 

– На 1 ноември премиерът Борисов разкри, че изгоненият дипломат се е опитал да вербува директор на българска служба с достъп до класифицирана информация.

 

 

– В края на януари тази година двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни след сигнал на ДАНС, че е направен опит да достигнат до информация, която е държавна тайна. От външно министерство съобщиха тогава, че става въпрос за първия секретар в консулския отдел и служител в Търговското представителство.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!