Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Русия ще издигне копие на “Света София”

/
/
369 Views

Русия и Сирия ще издигнат копие на “Света София”

Какви обрати! Исторически музей от 1934 г., на 10 юли 2020 г. турският президент върна статута на джамия на базиликата “Света София”. А ето че днес тя би могла да има по-малка сестра в Сирия. Сирийски и руски частни фондове предложиха да съградят отново религиозната сграда в западната провинция Хама в Сирия. Според ливанската медия Al Modon подготвителните работи на мястото трябва да започнат през август.

 

 

 

Идеята дошла от сириеца Набел ал-Абдуллах,

Advertisement:

 

лидер на милиция, подкрепяща режима, който получил съгласието на епископа на православната църква в Хама.

 

 

 

 

Идеята била представена на руската Дума, която се съгласила да подкрепи проекта. Депутатът Виталий Милонов заяви пред руският сайт RIA Novosti, че “смята Сирия за подходящо място за изграждане на копие на “Света София” и че “православните християни в Сирия биха могли да помогнат за построяването ѝ”. Тази подкрепа бе потвърдена и от посещението на руска военна делегация в сирийския град Ал Сукайлабия, където тя трябва да бъде построена.

 

Наследството е политически залог

 

Този проект е материален и косвен отговор на Русия, за да изрази несъгласието си със спорното решение на турския президент да превърне “Света София” в джамия. Това подчертава депутатът Виталий Милонов: “Сирия, за разлика от Турция, е страна, която показва ясно възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог. Президентът Башар ал Асад никога не би прехвърлил катедрала от една деноминация в друга”.

 

Според географа, специалист по Сирия Фабрис Баланш,

 

Русия на Владимир Путин се утвърждава като “защитник на християните”.

 

В интервю за reforme.net той показва как изграждането на нова “Света София” в Сирия обслужва конкретни стратегически интереси: “Докато Ердоган се представя като новия халиф на мюсюлманите, Путин не би могъл да постъпи другояче, освен да припомни ролята на Русия като защитник на православните и на останалата част от християнския свят”.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar