Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Руският град, който въстана срещу Путин

/
/
520 Views

 

Руският град, който въстана срещу Путин

 

Десетки хиляди руснаци протестират вече седмици наред в град Хабаровск. А президентът Путин подпали недоволството им, уволнявайки губернатора, избран със 70% от гласовете в областта, разказва „Дойче веле“.

 

Миналата събота десетки хиляди отново излязоха по улиците на югоизточния руски град Хабаровск. „Фургал е нашият избор!“, „Фургал не е убиец“, скандираха те. Никой така и не препречи пътя на демонстрантите, дори шофьорите, които бяха блокирани в автомобилите си заради протеста, проявиха разбиране и изразиха подкрепа за отстранения и арестуван губернатор на региона Сергей Фургал.

Advertisement:

 

В Русия, където всички неразрешени демонстрации се ликвидират на бърза ръка от силите на полицията и националната гвардия, Хабаровск се превърна в своеобразен политически феномен. За мнозина градът е новият символ на недоволството срещу Кремъл.

 

 

 

 

Протестите се провеждат всяка събота

 

Вече три седмици десетки хиляди се събират всяка събота по обяд пред сградата на областната администрация в града. Хабаровск има 500 000 жители и се намира в близост до границата с Китай. Полицията излиза да охранява сградата, а демонстрантите скандират в подкрепа на Фургал и шестват из градските улици.

 

Протестът няма официален организатор. Но времето и мястото е ясно: събота на обяд на площад „Ленин“. Руските телевизии така и още не са успели да забележат недоволството. Информацията за протестите се разпространява само в социалните мрежи от участниците в тях.

 

„Аз съм тук всяка събота от самото начало. Живея в региона от 50 години и за първи път виждам шествия в подкрепа на политик“, казва Сергей. „Избрали сме Фургал, как така президентът просто го уволнява?“, възмущава се той.

 

 

 

 

Закъсняло обвинение

 

На 9 юли 2020 г. Фургал беше арестуван от Федералната служба за сигурност и закаран в Москва. Президентът Владимир Путин освободи губернатора на региона Хабаровск с със свой указ.

 

Мотивът: „загуба на доверие“. Фургал е обвинен, че е организирал убийства на бизнесмени през 2004 и 2005 година. Протестиращите не вярват на обвинението и недоумяват защо то се повдига цели 15 години след предполагаемото престъпление.

 

„Той е достоен човек. Познавам членове на семейството му и не вярвам на това, за което е обвинен“, казва Алексей Хартман. Той настоява делото да се гледа в съда, но не в далечна Москва, а в Хабаровск: „Хората с право искат Фургал да бъде докаран тук и процесът срещу него да се води на местна земя, както е предвидено и от Гражданско- процесуалния кодекс“, казва Хартман.

 

В периода 2007-2018 година бизнесменът Фургал е бил депутат в Държавна дума от дяснопопулистката Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР). През 2018 година е избран за губернатор на региона Хабаровск с близо 70% от гласовете. Още с първите си решения Фургал бързо става популярен. Той продава яхтата на регионалното управление, чиято поддръжка струвала на данъкоплатците по 600 хил. рубли (около 7000 евро) годишно и съкращава пенсиите на държавните служители и на регионалните депутати, от което икономисал още 9 млн. рубли (100 хил. евро).

 

„Когато сме единни, сме непобедими!“

 

Президентът Путин назначи Михаил Дегтярьов за наследник на Фургал. Сметката, която си прави президентът, е проста: Дегтярьов е също като Фургал от ЛДПР, но е по-млад и много амбициозен. Веднага след пристигането си в Хабаровск, Дегтярьов се дистанцира от своя предшественик и отказа да се срещне с демонстрантите, защото не спазвали необходимата социална дистанция на площада.

 

Масовото недоволство срещу уволнението на Фургал междувременно овладя голяма част от населението на Хабаровск. „Ние пак ще дойдем!“, обещават протестиращите в края на всяко протестно шествие, което започва и завършва на едно и също място – пред сградата на областната администрация. Под прозореца на управляващите хилядите скандират: „Свобода!“ и „Когато сме единни, сме непобедими!“.

Advertisement:

3 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar