Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Рязка промяна на времето в края на новата седмица. Температурите падат сериозно под нулата

/
/
382 Views

В следващите дни температурите ще са с пролетни стойности. Предстои обаче рязка промяна:

Продължава мощният пренос на фин пясък от пустините на Северна Африка към Европа.

Advertisement:

След като в събота небето над Франция и Испания почервеня, а снегът в Пиренеите стана кафяв, в следващите ден-два облакът ще се премести на изток, обхващайки райони на Централна Европа и Балканите, предава NOVA. Очаква се атмосферата у нас също да събере висока концентрация прах. Това ще е по-видимо в Югозападна България, сочат прогнозите на Испанските и Гръцките метеорологични обсерватории. Има условия преваляванията в неделя и понеделник в западната половина на страната да са с кафяв кален оттенък.

 

 

 

 

В последния ден на седмицата отново сутринта ще е мъглива в много райони на страната. Там, където няма мъгла, в часовете до обяд ще се покаже слънцето. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са в интервала 12-17 градуса, по-ниски в районите с продължителна мъгла. До края на деня валежи са възможни на изолирани места в незначителни количества в крайния северозапад и тук-там в източните области. Привечер ще се усили вятърът с по-силни пориви в Югоизточна България.

В планините облачността ще се увеличава следобед, а с нея и вятърът. По високите части поривите ще са силни. Незначителни превалявания са възможни на изолирани места, а времето остава сравнително топло за сезона – между 6 и 12 градуса.

В понеделник над Балканите ще премине нестабилен студен фронт с превалявания предимно в южната половина на страната. Вятърът около и след обяд ще е особено силен с пориви около 100 километра в час в Югоизточна България, и по източните склонове на Стара планина. В хода на седмицата предстоят превалявания в по-малка степен в сряда и по-значителни в четвъртък, когато отново се очертава силен вятър.

Захлаждане с потенциал за снеговалежи ще има в края на седмицата. Очаква се леден арктически полъх да свали температурите, а пореден средиземноморски циклон да донесе необходимата влага. На този етап прогнозстичните модели чертаят по-значителни снеговалежи в южната половина на страната.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar