Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Сармите са турски, а кебапчетата- босненски, няма българско ястие в топ класация

/
/
418 Views

В световният атлас за храна за 100-те най-добри традиционни специалитети на планетата има над 10 000 традиционни ястия и местни продукти и е базиран на гласовете на повече от 63 000 души.Нито едно българско ястие не влиза в класацията, пише Дебати.

На първо място е неаполитанската пица „Маргарита“ с резултат 4,66, а италианската кухня спечели титлата за най-добра традиционна кухня в света.

Advertisement:

Сармата влезе в топ 10 (макар и като турско ястие, което се поръчва най-много в Букурещ), а босненските кебапчета са на 30-то място в списъка със среден резултат от 4,22 .

Изненадващо в топ 100 няма български специалитети въпреки че традиционната шопска салата винаги е заемала призови позиции в подобни класации. Списъкът включва още гулаш, мусака, паприкаш, но също и чийзбургер като традиционен американски специалитет.

 

 

 

Ето кои заемат първите 10 места: Пица „Маргарита“ (Италия)

Адана Кебаб (Турция)

Супа рамен (Япония)

Ломо Салтадо (телешко по перуански)

(Перу) Дюнер кебап (Турция)

Такос ал Пастор (Мексико)

Студена супа „Шалтибаршчяй” (Литва)

Гьоза (японски равиоли с кайма) (Япония)

Кочинита Пибил (свинско мариновано в подправки) (Мексико)

Сарма (Турция)

Гръцкият Гирос е на 12 място, италианските Ризото Миланезе и лазаня Болонезе са съответно на 13 и 15. Талятелите Болонезе (16) са преди пастата Карбонара (19), а турското кюфте е на 20-то място. Любимите на много американски BBQ ребра са на 21-во.

Унгарският гулаш е на 39-то, а японското суши – на 45-то. Чийзбургерът и мусаката са съответно на 56-то и 57-мо място. Веднага след тях е украинският борш. Пържените американски пилета в стил KFC се нареждат на 86-то място.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar