Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Сачева обеща: Помощта от 24 лева на ден за пуснатите в неплатен отпуск ще се дава до 10 дни

/
/
342 Views

„Стараем се помощта да достигне до всички. Разглеждаме различни опции и казуси“. Това заяви в студиото на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. Тя обясни какво точно трябва да направят кандидатстващите за помощта от 24 лева дневно.

Който излиза в неплатен отпуск за периода на затварянето, обявено вчера, трябва да подаде заявление към работодателят си. Той пък трябва да предадат тези списъци в бюрото по труда. „Тази помощ е предвидена за около 60 дни“, каза още Сачева. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни. Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник. Министърът съобщи, че 356 хиляди души са засегнати от затварянето.

Advertisement:

 

 

 

„Тези 24лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обяви Сачева.

„Мярката за гледане на деца до 14г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева.

Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290лв.

Министърът допълни, че с работодателите се обсъждат се два варианта за компенсиране – или да се изплащат фиксирани разходи или между 15-20% от оборота. „Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант“, каза Сачева.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar