Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Сачева пред Би Би Си: Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти

/
/
257 Views
Advertisement:

Advertisement:

Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП – 2 пъти. Това твърди пред британската национална телевизия Би Би Си социалната министърка Деница Сачева.

„Когато говорим за корупция, трябва да правим разлика между възприятие и факти. В последните 10 години приходите на българите са се увеличили три пъти, а БВП се е увеличил два пъти“, заявява тя.

 

 

 

Според Националния статистически институт обаче, приходите на българите са се повишили 1,8 пъти между 2010 и 2019 г. Според отворените данни на Световната банка пък БВП е бил 10 927 долара на глава на населението през 2009-а, а сега е 14 463 долара на глава от населението, което в никакъв случай не е троен ръст. Националният БВП също не е нарастнал тройно – от 51,99 млн. долара през 2009-а до 67,927 млн. долара през 2019 г, пише clubz.bg.

 

 

 

От Би Би Си отбелязват, че България е най-корумпираната държава в ЕС според „Трансперънси Интернешънъл“.

„Тези факти не са възможни в държава, която е толкова покрита (букв. covered) от корупция, колкото се смята“, добавя Сачева.

Проблемът с корупцията не е „непроменим“ (букв. unchangeable), но е „всекидневна битка“, добавя тя с уточнението, че се „справяме в момента“.

„Животът вече не е черно-бял, и тези от нас, които все още чувстват това, са старомодни (out of date, букв. с изтекъл срок на годност)“, добавя министърката.

Предаването е The Newsroom на BBC, а в него по повод едномесечните демонстрации и премахването на блокадата на Орлов мост, кореспондентката на телевизията Красимира Хендри разказва за причините за протестите у нас – корупцията и злоупотребата с публични средства.
Тя споменава записите, в които премиерът Бойко Борисов „говори нецензурно“, конфликта между него и президента Румен Радев, нахлуването в президенството от страна на прокуратурата, снимките на предполагаемото нощно шкафче на премиера. Не пропуска и атаката срещу журналисти на националната конференция на ГЕРБ тази седмица, интервюира накратко и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който подчертава важността на съдебната реформа.
На въпрос какво ще прави Борисов, Хендри отбелязва:

„Премиерът е казал, че ще подаде оставка, но членовете на партията му не позволяват.“

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!