Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Сачева: средната пенсия скача на 488,97 лв от догодина

/
/
410 Views

Според бюджетът на ДОО за 2021 г. се очаква догодина средната пенсия да нарасне с 18,6%, като от 412,28 лв сега ще достигне 488, 97 лв.

За разликата от предишни години, се предвижда пенсиите да се увеличат още на 1 януари, а не както преди в средата на годината, обясни социалният министър Деница Сачева.
„Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

Advertisement:

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората“, коментира тя, цитирана от www.dnes.bg.

 

 

 

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея – поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

„През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година“, добави Сачева.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar