Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

САЩ вкара още един боен кораб в Черно море

/
/
292 Views

САЩ вкара още един ескадрен миноносец, въоръжен с крилати ракети в Черно море. Този път е влязъл „Портър“, съобщава РИА Новости.

„Силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават действията на разрушителя от американския флот, който е влязъл в Черно море в 19:00 часа на 28 януари 2021 г.“, съобщава руското Министерство на отбраната. Както посолството на САЩ в Украйна съобщи по-рано, „Портър“ ще проведе учения за поддържане на морската сигурност в региона. Дипломатическата мисия добави, че корабите и самолетите на американския флот „редовно действат в Черно море, за да подкрепят съюзниците и партньорите на НАТО“.

Advertisement:

Според руския външен министър Сергей Лавров, НАТО използва този претекст, за да постави повече техника и жива сила в близост до руските граници.

В събота бе обявено, че и американският ескадрен миноносец „Доналд Кук“ е влязъл в Черно море. Това съобщи тогава руският Национален център за контрол на отбраната, цитиран от РИА Новости. От ведомството отбелязват, че корабът е въоръжен с крилати ракети и „силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават“ действията му.

САЩ засилват дейността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 г. миноносецът USS John McCain влезе в руските териториални води в залива на Петър Велики за два километра. Тогава се стигна до сериозно напрежение. По-късно командването на Седмия флот на САЩ обясни маневрата на разрушителя като операция „за осигуряване на свобода на корабоплаването“.

„Сега“ припомня:

 

 

Разрушителят „Доналд Кук“ е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за американската противоракетна отбрана в Европа. И той, и „Портър“ са снабдени с комплекс ракети прехващачи „Иджис“ с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата.

Те носят на борда и 56 крилати ракети „Томахоук“. „Доналд Кук“, заедно с ескадрените миноносци „Карни“, „Рос“ и „Портър“ са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия.

Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси „Бал“ и „Бастион“, с крилати ракети „Калибър“, а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar