Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

САЩ одобриха продажбата на още 8 изтребителя Ф-16 на България

/
/
303 Views

Главният изпълнител ще бъде „Локхийд Мартин“.

Американският Държавен департамент по отбраната одобри продажбата на България на нови 8 изтребителя Ф-16 (F-16 C Block 70) и свързаното с тях оборудване на България, съобщи Ройтерс, като цитира съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

Advertisement:

Агенцията обявява още, че е предоставила днес на Конгреса изискваните за сделката сертификати. И уточнява, че става дума за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft, както и дълъг списък с оборудване и въоръжение за тях.

Общата цена за всичко се очаква да е най-много 1 милиард и 673 милиона долара, допълва БНР..

Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона, посочва агенцията.

Главният изпълнител ще бъде „Локхийд Мартин“.

Новите изтребители ще подобрят способността на България да посрещне настоящи и бъдещи заплахи чрез даването на възможност на българските военновъздушни сили да патрулират рутинно в Черноморския регион, отбелязват от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

Франс прес отбелязва, че одобряването на сделката дава възможност да се подсили българската военна авиация в момент, в който регионалната заплаха е нараснала заради руската инвазия в Украйна.

Миналата година стана ясно, че България преговаря със Съединените щати за доставката на тези осем изтребителя. Тогава беше подчертано, че страната ни ще настоява новите машини да бъдат плащани разсрочено.

През 2019 г. България плати милиард и 300 милиона долара за производството и придобиването на осем самолета F-16 Block 70. Пакетът за тях включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Първите две машини от тази сделка трябваше да бъдат доставени догодина, но заради пандемията се очаква това да стане със забавяне от около две години.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar