Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

„Сега“: ГЕРБ се отметна от обещанието си да дава детски на всяко дете

/
/
332 Views

Вижте Бойко Борисов през годините (Галерия) - 168 Часа

От ГЕРБ не спазиха важно обещание, което касае децата и техните родители.

След като тръбеше, че догодина ще дава детски на всяко дете, защото всички трябва да са равни, ГЕРБ предприе налудничавия ход да се отметне от това обещание, пише „Сега“.

Advertisement:

Преди второ четене на закона за бюджета за 2021 г., Даниела Дариткова, Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ са внесли промяна, според която подоходният критерий за детски надбавки се връща, а спестените 204 млн. лв. от това се пренасочват към друго обещание – да има по-високи заплати за полицаите и добавки за лекари, медицински сестри и санитари. Само преди 10 дни премиерът Борисов лансира допълнителни над 600 млн. лв. за полицаите, медиците и децата с думите: „Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа“.

„При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащането на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представителите на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика“, аргументират се вносителите на промяната. Това е добър пример за стихийното законотворчество у нас, което често зависи единствено от волята на премиера Борисов и се предприема без разчети, анализи и аргументи.

Сега вместо да отпадне, изискуемият доход се увеличава, за да се разшири кръгът от семействата, които ще получават детски. Според вносителите той се увеличава „в много по-висок размер“ – от 410 на 510 лв. средномесечно на човек от домакинство, а за получаване на непълен размер добавка (80%) условието ще бъде доход от 510 до 650 лв. при 410-510 лв. сега. Борисов е спазил поне едно свое обещание към родителите – размерът на добавката се увеличава с 10 лв. на дете, което също е определено като „значително увеличение“. То наистина е 25%, защото сумата е 40 лв. и става догодина 50 лв. на дете. За две деца сумата се повишава от 90 на 110 лв., за три – от 135 на 165 лв., а за четири и повече деца – 185 лв.

 

 

 

 

„В резултат на тези изменения се осигурява допълнителен ресурс от 204 860 000 лв., който ще се използва за осигуряване на необходимия ресурс за лекари, за специалисти по здравни грижи и за служителите от МВР“, посочват вносителите. Този цитат оставя съмнение, че причината да няма детски за всички деца не е в общественото недоволство, а е опит да се натъкмят разходите в бюджета.

Ангажиментите към лекарите и към полицаите ще бъдат изпълнени в размера, в който бяха обещани. Полицаите ще получат още 5% увеличение на заплатите си към 10-те процента, които бяха планирани от самото начало. Това ще струва 77 млн. лв. Лекарите ще получават по 600 лв. месечна добавка в период на извънредна обстановка, медицинските сестри и другите специалисти по здравни грижи – по 360 лв., а санитарите – по 120 лв. С тази цел ще бъде предвиден допълнителен трансфер по бюджета на НЗОК от 237 млн. лв.

 

ОТ АРХИВА

Преди един месец пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева обясни, че „това са предложения, които ние сме дали още в началото на тази година. Така че още в началото на кризата ние сме имали предвид, че от една страна трябва да подпомогнем българските семейства, защото всички страдат относително еднакво, всички са обект на ковид кризата. И от друга страна защото това с универсалните детски добавки е политика, която се водеше дълги години. Беше отменена през 2001 г., а сега се връщаме обратно, защото смятам, че всяко българско дете има равни права по отношение на детските добавки“. В същото интервю тя каза и че „трябва да има поне една социална помощ, която да бъде за всички, защото българските деца са с равни права и всяко българско дете трябва да се чувства достоен гражданин на тази страна“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar