Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Синоптиците: Температурите се вдигат чак в края на февруари

/
/
308 Views

Синоптиците прогнозират много студен уикенд. В цялата страна е в сила предупреждение от първа степен за много ниски температури, като в почти цялата страна и максималните ще останат под нулата. Минималните температури ще са между минус 9° и минус 4°, в София – минус 10°.

Максималните – от минус 4° до +1°. Облачността ще продължи да се увеличава и по-късно след обяд в Югозападна България ще завали сняг. Северозападният вятър ще отслабне, само в Дунавската равнина и в Източна България ще остане до умерен.

Advertisement:

Студено и ветровито ще се задържи времето в планините. Ще духа умерен северозападен вятър, който в повечето райони постепенно ще отслабва. Но по най-високите и открити части ще остане силен с посока запад. Температурите по най-високите върхове ще паднат до минус 14°

В планинските курорти – от минус 10° на Алеко, минус 7-8° в Боровец и Пампорово до минус 4° в Банско. Облачността ще е значителна и на много места ще превалява сняг. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока, съобщи БНТ.

През нощта срещу неделя и в неделя снеговалежите ще обхванат по-голямата част от страната, ще се натрупва и снежна покривка. Вятърът отново ще се усили и застудяването ще продължи. По високите части на планините ще бъде много студено и там са възможни измръзвания. През нощта срещу понеделник валежите ще спират и в понеделник ще е предимно слънчево. Сутрешните температури ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, до около минус 15°. И през следващите дни, дори максималните стойности в повечето райони ще останат отрицателни.

Валежи се очакват към 14-15-и, 18-и и към 20-и. Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка.

 

 

 

 

Студеният атмосферен фронт ще се задържи над страната. Снеговалежите ще продължат след 12 февруари. Ще духат и силни ветрове, които ще създават усещането за по-ниски температури, отколкото са в действителност.
През последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо, с температури отново по-високи от обичайните. Вероятност за валежи има в началото на периода и към края на месеца.

Засилване на динамиката на атмосферните процеси. След 21 февруари ще се наблюдава леко покачване на температурите. На места те ще достига до 5-6 градуса през деня, в южните полета можем да очакваме затопляне до 10-12 градуса.

Може да има превалявания от дъжд в южната част, което ще предизвика допълнително усложняване на пътната обстановка, защото ще има заледявания.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Южна България и по Черноморието – между 2° и 5°, а в планините – между минус 8° и минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13° и минус 8°, а най-високите – между 17° и 22°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm. По-голяма е вероятността наднормени да са валежите в Източна България, особено в югоизточните райони.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar