Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Служебният кабинет забранява вноса на отпадъци за горене и депониране

/
/
1428 Views
Advertisement:

Служебният кабинет забранява вноса на отпадъци за горене и депониране
Advertisement:

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212. Целта е да се спре вносът на такива боклуци, които могат само да се горят и депонират. Това каза служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване в парламента.

„Парадоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса, като дават нотификации, но от закона и от регламента няма възможност министърът да забрани този внос“, каза Личев, научихме от „свободна европа“. Той припомни, че една от целите, които си беше поставил при встъпването му в длъжност, беше напълно да се забрани вносът на отпадъци, но това се оказало невъзможно заради европейското и националното законодателство

В понеделник „Свободна Европа“ разказа как топлоелектрически централи – ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Бобов дол“, свързани с Христо Ковачки, са горили боклуци през 2018 и 2019 г. без да имат разрешение, но са го правили с писма подписани от зам.-министър на екологията.

Темата за вноса на отпадъци стана популярна през 2019 г. след разследване на международната мрежа OCCRP и българският ѝ партньор „Биволъ“. През същата година в Италия бяха задържани 17 вагона боклук, които според медиите е трябвало да стигнат до България. По-късно стана ясно, че огромни количества боклуци се складират на площадки на ТЕЦ-овете в страната.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!