Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Спасената в „Пирогов“ 16-годишна Маринела с коронавирус е получила и инсулт

/
/
367 Views

Снимка Булфото

Разкриха как лекари в София са спасили живота на младо момиче. пасеното в „Пирогов” 16-годишно момиче с коронавирус, получило и инсулт. То е било прието в спешната болница с тежка дихателна недостатъчност. В продължение на няколко дни екипите са се борили за живота на детето.

Advertisement:

Момичето е останало в спешната болница четири месеца в изключително тежко състояние. Лекарите обаче успяват да спасят 16-годишната Маринела.

„Това са усложненията на коронавируса. За радост, много рядко наблюдавани при деца, но в случая момичето беше с много поражения на белия дроб и мозъка. Два месеца беше в Детска реанимация и Детска операционна. След това се наложиха ред операции, за да можем да възстановим дроба. Чудесното е, че детето си е вкъщи”, посочи началникът на клиниката по детска хирургия – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” доц. Христо Шивачев пред Нова телевизия.

 

 

В един момент момичето се подобрява и започва да диша само, тогава обаче стават ясни последиците от самата болест.

„Засегнатите бели дробове – всички усилия бяха насочени към това то да се възстанови и да води нормален живот”, посочи началникът на клиниката по детска хирургия.

По време на болничния си престой момичето получава и инсулт.

„Също е част от усложненията на болестта. Започва да го преодолява, насочили сме го към клиниката по Детска неврология”, обяснява доц. Шивачев.

Началникът на Детска реанимация в „Пирогов” д-р Христо Пседерски обясни, че 16-годишното момиче вече си е у дома и води рехабилитационни мероприятия.

Кметът на Челопеч, който изпрати благодарствено писмо до лекарите, полагали грижи за Маринела, каза, че постоянно жителите на града са следили информацията за състоянието ѝ.

„Разчитахме много на медицинския екип на „Пирогов”, за да може детето да се възстанови. В тази ситуация съм сигурен, че няма хора, които не биха се заинтересували и не биха погледнали със загриженост и състрадание и биха помогнали”, обясни инж. Алекси Кесяков, пише dnes.bg.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar