Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Спасителите на Сашко съобщиха своята версия

/
/
48 Views

Стопкадър Нова Тв

Спасителите разказаха в какво състояние са открили Сашко от Перник.

Advertisement:

„Моментът, в който видях, че Сашко е жив и диша. Това е моментът, който ми се е запечатал най-силно в съзнанието. И моментът, в който видях, че си поема въздух“. Това заяви в студиото на „На Фокус” по NOVA Веселин Георгиев, доброволецът открил изчезналия от 9 дни Александър от Перник.

По думите му той 5 минути не е могъл да повярва, че това е издирваното дете. „Радвам се, че сбърках и че не бях прав, защото първоначално вярвах, че той толкова дълго време не може да оцелее сам в планината. Застанах и се подготвях психически да отида до него, когато първоначално го забелязах”.

 

 

Мястото, в което е открит Сашко е с труден достъп. „Имаше храсти с пролуки между тях. Така го забелязах”, разказа Веселин.

Директорът на ПСС Емил Нешев разкри подробности от самото издирване. „Получихме информация, че има вероятност по-рано да се е случило всичко. В смисъл детето да не е изчезнало в часа, в който беше обявено първоначално. Тоест – той е имал повече време в светлата част на деня, за да се придвижи. Когато приключихме работата си на терен в понеделник, казахме на полицая, който координираше действията на терен, че искаме ориентир. Бяхме претърсили доста обширен район, но бяхме оставили южните склонове като по-невъзможни, защото за по-трудно проходими”.

След това спасителите сравнили траклоговете от GPS-ите. „Сравнихме данните и видяхме кои части не са обходени. След това започнахме методично да обхождаме района. Със сигурност това място е обходено. Имаше страшно много доброволци и спасители на терен”, подчерта той. И допълни: „Може би големият брой хора да е изплашил детето и то да се е скрило”.

„Имаше много хора в ниската част на района”, потвърди и доброволецът Милко Михалков.

И тримата спасители бяха категорични, че детето е било само в планината през всички дни на изчезването си. „Той е бил там сам и е оцелявал“, подчертаха те. „Това, което видях в неговите очи е, че той знаеше, че ние сме там, за да му помогнем“, категоричен беше Веселин, пише dunavmost.com.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar