Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Спецпрокурор поема сигнала на Рашков срещу Гешев

/
/
1100 Views
Advertisement:

Advertisement:

Сигналът, който вчера служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков изпрати в следствието срещу главния прокурор Иван Гешев ,вече е разпределен на прокурор, съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БТА.

Тя посочи, че сигналът е разпределен на прокурор на случаен принцип. Предстои той въз основа на вътрешното си убеждение и закона да прецени какви действия да предприеме, уверява Маджарова.

Колкото до заявеното от Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативната специализирана прокуратура, и обясни, че такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани.

Валентина Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952 г. е предвиждал възможност такава преценка наред с прокурора да извършва и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи. Сигналът на служебния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев за извършени от него престъпления заради разгласяване на специални разузнавателни средства стигна до специализираната прокуратура във вторник.

Само за няколко часа на 27 юли данните на Рашков минаха от Националната следствена служба към специализираната структура, като говорителят на главния прокурор Сийка Милева в кратко изявление без възможност за въпроси обяви, че действията на Рашков са поредната „политическа атака, чиято цена е неефективно функциониране на правоохранителните органи“.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ще сезира прокуратурата с данни, че главният прокурор Иван Гешев е извършил престъпление в петък, 23 юли, по време на изслушването му в парламента и ден след като Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да се занимава с темата, сезиран от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Пред журналисти вчера Рашков каза, че според него има достатъчно доказателства за престъпление по член 287а точка 2 и от член 360 от Наказателния кодекс – изнасяне в публичното пространство на материали, придобити чрез специални разузнавателни средства, както и на кореспонденция през мобилни телефони.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!