Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Според Плевнелиев няма нужда от още права за президента, а вицето и служебният кабинет са излишни

/
/
313 Views
Advertisement:

Advertisement:

Не са нужни още права за президента, а вицето и служебният кабинет са излишни. България да стане президентска република е обща кауза на Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, Георги Първанов, на агентите от ДС и кукловодите им в Москва. Това каза пред „24 часа“ Росен Плевнелиев (президент на България от 2012 до 2017 г.).

 

 

 

 

 

Той обясни, че в ЕС българският държавен глава е в категорията на президентите с най-високи правомощия. „Има най-силен мандат, най-силни права, така че в никакъв случай не са нужни по-повече права. Но мисля, че е хубаво в дебата за промените в Конституцията най-малкото 3 неща да се променят относно институцията на президента, но в никакъв случай повече правомощия“, категоричен е Плевнелиев.

Според него няма никакъв смисъл от вицепрезидент. „Нито една друга държава в ЕС няма вицепрезидент. Вицепрезидентът е абсолютно ненужен, безсмислен, излишен. От опита, който съм натрупал, и това, което съм видял в другите европейски демократични държави, спокойно можем да затворим тази тема – от вицепрезидент няма никаква нужда“, посочи той. По думите му при нужда функциите на президента временно може да поема председателят на парламента до провеждането на нови избори.

Плевнелиев е на мнение ,че трябва да отпадне и статутът на служебното правителство. „Това е нещо абсолютно ненужно и излишно. Създава допълнително напрежение в политическите партии. Няма го почти никъде в държавите членки на ЕС. Правилото е много елементарно – ако някога се стигне до политическа и парламентарна криза, действащото правителство продължава работата си, докато се проведат нови избори, на които народът да каже тежката си дума. Инструментът служебно правителство е ненужен и много рядко присъства в други демократични държави“, каза още той.

Цялата статия прочетте тук!

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!