Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Стана ясно защо е починала 49-г. пловдивчанка, на която 5 болници отказаха лечение

/
/
498 Views

49-годишна почина, пет болници в Пловдив отказали да я лекуват - 24chasa.bg

Има нарушения в случая с починалата жена, върната от 5 болници. Такова е заключението на РЗИ-Пловдив. Своя проверка започнаха още Криминална полиция и Окръжната прокуратура в Пловдив. 49-годишната жена почина, след като няколко болници в Пловдив отказаха да я приемат за лечение, твърдят нейни близки. Издъхнала е в последната болница, до която е успяла да стигне.

 

 

 

Майката на Мирела проявила симптоми на хрема и кашлица, но на третия ден се влошила. Личният лекар ги насочва към Бърза помощ заради съмнение, че е заразена с COVID-19.

Advertisement:

 

 

 

 

 

 

След два прегледа и изписан антибиотик, близките на 49-годишната пациентка сами решават да посетят спешното отделение на университетската болница „Свети Георги”. Но от там ги отпращат.

 

 

 

 

„Казаха, че нямали места в Инфекциозната клиника и ни препратиха в Транспортна, а там даже не я прегледаха”, разказва Мирела Бочукова, дъщеря на починалата.

 

Обяснението е, че случаите с тежки хронични белодробни заболявания се поемали единствено от болница „Свети Георги”. Там другите лечебни заведения командировали своите лекари.

 

 

 

„Ние започнахме в 17:00 часа с нея да обикаляме по болниците. В 7:30 сутринта в събота я приеха. Това са близо 18 часа”, разказва още дъщерята Мирела. В крайна сметка жената е приета в общинската болница „Свети Пантелеймон”, където няколко часа след постъпването умира. Едва тогава става ясно, че тестът й за COVID-19 e отрицателен.

 

 

 

„Причината е спиране на сърцето и дихателна недостатъчност. За съжаление тя е имала придружаващо хронично заболяване, което също е оказало своето въздействие върху общото състояние на жената”, обясни д-р Константин Сапунджиев, директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

 

 

 

 

 

От Университетската болница „Свети Георги” заявиха в своя позиция, че са извършили два прегледа на пациентката и са й взели PCR тест. Заради липсата на свободни легла са уведомили Спешна помощ, че не могат да я приемат, пише Дарик.

 

 

 

 

Здравната инспекция в Пловдив извърши проверка. Тя установи, че болниците са нямали реанимационни екипи. Причината е, че дават дежурства в Инфекциозната клиника.

 

 

 

 

„Нарушението е, че не е приета дори. Най-вече вторият път, когато след като е доказана, че е с пневмония, е трябвало да бъде приета в друго отделение на „Св. Георги””, обясни д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

 

 

 

Агенция „Медицински надзор” ще решава да накаже ли лечебното заведение. Своя проверка започнаха още Криминална полиция и Окръжната прокуратура в Пловдив.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar