Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Столична улица ще носи името на Милен Цветков

/
/
475 Views
Advertisement:

 Улица в София ще носи името на Милен Цветков
Advertisement:

Столичният общински съвет реши улица в София да бъде кръстена на името на журналиста Милен Цветков. Улицата е в район “Подуяне”.

Емблематичният журналист загуби живота си през 2020 г., след като колата му беше пометена на червен светофар на столично кръстовище.

Общинският съвет реши още да удостои със званието “почетен гражданин на София” бившия президент Петър Стоянов, проф. Михаил Неделчев и режисьора Асен Шопов.

Столичният общински съвет гласува президентът в периода 1997 – 2002 Петър Стоянов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Стоянов е изтъкнат български политик, оставил ярка следа в най-новата ни история, а тази година на 25-и май ще отпразнува своя 70-годишен юбилей. Освен с категоричната си политика по отношение на външнополитическите приоритети на България, Петър Стоянов ще бъде запомнен с острата си нетърпимост към корупцията и злоупотребата с власт, както и с усилията си за опазване върховенството на закона и правата на гражданите, посочват още в мотивите на доклада, вносителите – кметът Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на комисията по култура Малина Едрева и секретарят на Столична община Венера Милова.

По повод 80-годишния му юбилей, титлата “Почетен гражданин” ще бъде присъдена и на проф. Михаил Неделчев една от най-забележителните литературни и обществени фигури на нашето време. Автор е на десетки книги, студии, монографии, активно публикува статии и рецензии в периодичния печат. Преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет от 1974 г., доцент, професор, от 2010 г. е почетен професор на НБУ, където е дългогодишен ръководител на Департамент “Нова българистика”.

Общинските съветници гласуваха и званието „Почетен гражданин“ да бъде присъдено и на режисьора Асен Шопов. В над половинвековната театрална дейност на Шопов фигурират над 100 постановки, реализирани на столична и извънстолична сцена, както и два игрални филма. През годините режисьорът остава верен на собственият си стил и избира сериозни текстове, чрез които търси отговорите на въпросите сред зрителите.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!