Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Столичният кмет: Може да затворим пак молове и фитнеси

/
/
270 Views

Отново може да има затваряне на места за развлечение, отдих и спорт. Столичната кметица Йорданка Фандъкова обясни, че ситуацията с пандемията в София продължава да е тревожна.
„От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда”, уточни тя в неделя пред Нова тв.

Следващото ограничение, което ще се въведе при необходимост, е затварянето на големите търговски центрови и на фитнесите „по настояване на директора на столичната РЗИ“, обясни Фандъкова.

Advertisement:

„Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се”, каза тя, като обясни, че все още има свободни места в лечебните заведения.

Ако тя тряБвало да решава за затварянето на училищата от образователна гледна точка, никога ни би предложила такова нещо изобщо, обясни столичната кметица.

 

 

 

„Аз съм последният човек, който не си дава сметка, че това води до проблеми в образованието. Давам си сметка, но причината е само в мнението на експертите, медиците“, добави тя. Имало мсе повече заразени млади хора, някои от тях се лекуват с усложнения в болница. В момента в София, по думите на Фандъкова, има почти 4000 учители и ученици, които са под карантина.

На въпрос дали няма скоро не само учениците от 5.-12. клас, но и децата от началния курс – 1.-4. клас да се окажат на онлайн обучение, кметицата не даде конкретен отговор, само уточни, че „много ми се иска това да не се случва“. Според нея при по-малките ученици могат по-лесно да се спазват мерките, да се осигури разделение на потоците и т. н.

Фандъкова уточни, че в София никога не е имало пълен локдаун. Посочи, че се акцентира върху няколко неща – да се минимализира събирането на много хора, да се даде възможност да се спазват мерките и да се осъществява строг контрол.

„Наблюдението, което имаме, вследствие на проверките, е че повечето хора в София спазват мерките, за което аз много благодаря. Това е най-важното и само то може да ни помогне да не се стига до много по-тежко затваряне”, твърди тя.

Тя беше категорична, че проверките за спазването на мерките ще продължат, ако не се спазват – ще се затегнат.

Фандъкова припомни, че има девет ДКЦ-та, в които има кабинети за COVID пациенти.

13,6 млн. лв. по-малко са приходите на София за 2020 г. заради пандемията, основно в сферата на транспорта са загубите.

Относно мерките за мръсния въздух Фандъкова разясни: „Продължаваме напред. Това е проблем, който не може изведнъж да се реши. През януари имаше съвсем малко превишения“. На финала бил изборът на изпълнител за осигуряването на 25 хил. уреди, които да заменят печките с твърдо гориво в домакинства в София.

Организацията за изборите в София течела, но столичната кметица се притеснявала за мобилните групи, които трябва да посещават хора в карантина, за да могат те да осъществят правото си на глас.

„Имам притеснения доколко партиите ще могат да излъчат такива представители, ние ще направим всичко възможно, ще осигурим и транспорт“, каза тя.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar