Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Страничните ефекти от ваксината срещу К-вид са редки. Умора и главоболие

/
/
286 Views

Най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза.

Всяка ваксина срещу Ковид-19 може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота. Това съобщава „Нюзуик“ с позоваване на данните на Американската медицинска асоциация, съобщава „Лента.ру“.
Учените споделят, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но се налага да се направят няколко инжекции, за да се формира пълноценен имунитет. Предполага се, че ваксините „Moderna“ и „Pfizer“ са до 95% ефективни при осигуряване на имунитет срещу SARS-CoV-2.
При опити с ваксината „Moderna“ единственият често срещан „тежък“ страничен ефект след първата доза е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите.

Advertisement:

 

 

След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците. Мускулната болка е изпитвана от 8,9%, а системната болка – 5,2%, пише БГНЕС.

Към момента няма яснота относно безопасността на ваксината „Pfizer“, но „BioNTech“ твърди, че рискове за здравето на практика няма.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar