Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Страсбург осъди България заради прокурорско-съдебен тормоз

/
/
368 Views

България е осъдена в Страсбург да заплати над 12 000 евро. 3000 евро от тях са за разноски по делото, а останалите 7800 евро са за неимуществени вреди на пловдивчанин Максим Савов заради прокурорско-съдебен тормоз.

През 2010-2012 г. той беше несправедливо обвинен в грабеж, държан в ареста повече от пет месеца, а после две години чака, за да бъде окончателно оправдан, защото прокуратурата и съдът съзнателно и последователно игнорираха всички доказателства за неговата невинност. Едно от действащите лица в тази сага е Сотир Цацаров, по това време председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС), а сега шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, пише „Капитал“.

Advertisement:

 

 

 

 

Определение, подписано от Цацаров като председател на съдебен състав, с което на 19 януари 2010 г. е постановено задържането под стража на Максим Савов с констатация, че „няма спор относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж“, е едно основанията за осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), обявено във вторник. Според него България дължи на Савов 7800 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разноски по делото.

Савов бе задържан по дело за грабеж и с решения на различни съдии прекара 5 месеца в ареста. Той бе признат за виновен от първата инстанция, а след това оправдан от горните две. Осъдителната присъда на Савов е четена на 28 юни 2010 г. от районния съдия Стоян Тонев, който следващата година стана спецсъдия. Тонев призна Савов за виновен, че на 5 януари 2010 г. в Пловдив е ограбил 484 лв. от магазин, като блъскал с ръце и крака продавачката Магдалина Димитрова и я заплашил с нож. Тонев определя 3-годишно условно наказание.

Когато Окръжният съд в Пловдив гледа делото, прокуратурата пледира, че събраните доказателства „сериозно разколебават обвинителната теза, поради което предлага подсъдимият да бъде признат за невинен и оправдан“. Окръжните магистрати пишат, че обявяването на Савов за извършител и неговото осъждане е било прибързано и незаконосъобразно. До него обаче се е стигнало заради „доказателствена непълнота, непрецизен анализ на доказателствените източници, предизвикал редица произволни фактически констатации в мотивите, и от предоверяване на определени свидетелски показания, дали грешна насока на разследването“. Върховният касационен съд потвърди невинността на Савов и така приключи сблъсъкът му със съдебната система.

„Вероятно пловдивските съдии са респектирани от категоричните мотиви на окръжния съд и участието на неговия председател в тричленния състав“, предполага пред „Капитал“ адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса на Савов в Страсбург заедно с адвокат Снежана Стефанова. Така Екимджиев си обяснява защо през следващите 4 месеца мярката за неотклонение на Савов е обжалвана на два пъти, но и двата пъти е била потвърждавана на две инстанции, въпреки че с всяко следващо процесуално действие „обвинителната теза става все по-неубедителна и неудържима“.

В един от съставите, потвърдили задържането на Савов, е участвала и съдия Мария Шишкова, по-късно издигната от Сотир Цацаров за зам. главен прокурор в неговия мандат.

В деня, в който излезе решението по делото „Савов“, Съдийската колегия на ВСС повиши Шишкова, като я направи зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив.

„Най-важното от самото решение е, че съдът е „фрапиран“ от пропуска на националните власти още в началото на разследването да назначат експертиза на видеоматериала, който несъмнено е най-категорично доказателство за авторството на престъплението.

Необяснимо е според ЕСПЧ, че тази експертиза е назначена едва на съдебна фаза, при това от второинстанционния Пловдивски окръжен съд. Именно затова ЕСПЧ стига до заключение, че националните власти – и разследващите, и съставите на районния и окръжния съд, разглеждали жалбите срещу задържането на Максим, не са положили дължимото усърдие за своевременно изясняване на релевантните факти“, коментира Екимджиев.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar