Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Съдът в Кюстендил отнема имущество за 2,5 млн. лв. на „братя Галеви“

/
/
250 Views
Advertisement:

Състав на Окръжния съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 2,5 млн. лв. на т.нар. „братя Галеви“, осъдени през 2012 г. за създаване на организирана престъпна група и рекет, но впоследствие укрили се и от близо 9 години – обявени за международно издирване, предаде БНР.

Искът на тогавашната „Комисия Кушлев“ беше на обща стойност над 4 милиона и 250 хиляди лв. Процесът продължи 8 години, през които бяха проведени над 30 съдебни заседания.

Advertisement:

Съдебният състав приема, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество.

Същите са осъдени за тежки умишлени престъпления – първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да извършва изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише в мотивите съдебният състав.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на движими вещи и недвижими имоти и по отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на притежаваните от тях дружествени дялове и продажба на дружествени дялове съдът намира, че исканията са основателни и ще се уважат.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради – огромен по площ и сгради комплекс, собственост на „Братя Галеви“ и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Не се отнема оръжието на Галеви.

През цялото време, докато вървеше делото, в кулоарите на съда се коментираше, че на името на братя Галеви не се води нищо, а на фирми и съдружници на Сейшелите, а авоарите им са на Британските острови.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar