Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Теменужка Петкова: Парламентът ще реши бъдещето на АЕЦ „Белене“

/
/
79 Views
Advertisement:

Advertisement:

Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ „Белене“ или наличното оборудване да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

 

Това заяви в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов за приоритетите на страната ни в областта на ядрената енергетика.

 

 

 

В края на миналия месец премиерът Бойко Борисов обяви, че платеното вече оборудване, на стойност 1,3 млрд. лв., за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.
Енергийният министър изтъкна, че в Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата е посочено, че на България ще са необходими в следващите години 2000 мегавата базова ядрена мощност.

„В момента работна група изготвя правен и финансово-икономически анализ, за да се види какво би могло да бъде структурирането на един такъв проект. След като бъде готов този анализ, окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от парламента“, каза ресорният министър, цитирана от БТА и БТВ.

Тя допълни, че след решението на Народното събрание от 2018 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“, през 2019 г. са настъпили нови факти и обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Изготвен доклад е показал, че няма техническа пречка наличното оборудване на АЕЦ „Белене“ да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!