Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Това ли е краят на сезона по родното Черноморие? – България

/
/
351 Views

Сезонът по българското Черноморие е към своя край и от утре започва масово затваряне на хотелите, съобщиха за TravelNews от сдруженията на собствениците. Последните големи групи от българи са в курортите заради тридневните почивни дни покрай националния празник за Съединението на България. Резултатите на хотелиерите и туроператорите показват невиждан спад от 70% до 90% на чуждите туристи през това лято в зависимост от курорта. В големите комплекси като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена доста хотели въобще не отвориха. Изцяло липсваха туристите от Великобритания и Русия.

От юни до края на август са пристигнали само 372 000 чуждестранни туристи по българското Черноморие, показват данните на Министерството на туризма. За сравнение през предходните години за същия период у нас почиваха над 5 млн. чужденци. През този сезон в курортите са отседнали само 1.1 млн. туристи, показват още данните. От тях българите са 728 000, което е ръст от около 15% спрямо миналата година. Вероятно увеличението на българите ще бъде още по-голямо и през септември, заради почивните дни покрай националните празници на 6 септември и 22 септември.

Advertisement:

 

 

 

“От утре започват да затварят хотели в Слънчев бряг. Някои направиха това още на 1 септември”, заяви за TravelNews Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Останалите, които ще продължат да работят, ще посрещат гости до края на септември. Пазарът в момента малко се съживи и има туристи от Украйна, Беларус, Сърбия, Израел, Полша и малко от Германия, каза Копчев. Българи се очакват до 22 септември. Над 70% от хотелите в Слънчев бряг въобще не отвориха през този сезон.

Подобна е картината и в Златни пясъци. До края на септември ще останат да работят само около 15 хотела, обяви Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в курорта. Те ще посрещат предимно българи, румънци, украинци, израелци. В Златни пясъци има над 60 обекта. “Някои хотели затвориха след средата на август, веднага след обявяването на Варна в червения списък за пътуванията на германците. Други прекратиха дейност на 1 септември”, обясни Щерев. Според него ако не беше станал фалът с германския пазар, можеше да има по-добри резултати на фона на пандемията. Той похвали вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, че се е намесила и е помогнала за изваждането на Варна от негативния списък. Последствията щяха да бъдат огромни за Златни пясъци и да бъде засегнат също и летният сезон през 2021 г.

Курортът Албена също започна да затваря хотели в средата на август след вкарването на област Добрич в червения списък за пътуванията на германците. Предстои оптимизиране на заетостта на хотелската база в Албена, тоест поетапно затваряне на хотели в курортния комплекс, каза Красимир Станев, изпълнителен директор на “Албена” АД. Отражение има и фактът, че туристите в комплекса са основно българи и румънци, а предпочитаният от тях период за летен отдих е от средата на юли до средата на август. Очаква се последните останали отворени хотели в Албена да работят до края на септември. Спадът за сезона е с около 50% спрямо миналата година.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar