Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Този уикенд местим часовника с час напред и минаваме към лятното време

/
/
204 Views
Advertisement:

Advertisement:

На 28 март 2021 г., в 3.00 ч. местно време, се въвежда лятно часово време, съобщиха от Българския институт по метрология.

Тогава часовниците се преместват с един час напред.

Снимка: Pixabay

Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври.

 

 

 

 

Тогава часовниците се преместват с един час напред.

Възможно е това въвеждане на лятно часово време да е последно за страните на ЕС. Очаква се решение на страните-членки дали да се прекрати сезонната смяна на времето, след като през 2019-та Европейския парламент одобри подобно предложение.

Отговаряйки на гражданските инициативи, през февруари 2018 г. парламентът призова Европейската комисия да направи оценка на директивата относно лятното часово време и при необходимост, да представи предложение за преразглеждане на директивата.

След оценката, която получи 4.6 млн. отговора, от които 84% бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време, Европейската комисия внесе предложение, което следва да бъде договорено между парламента и лидерите на страните от Европейския съюз.

Защо сменяме часа два пъти годишно?

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.  Това би следвало да намали разходите за осветление.  Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!