Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Тотален „Биг Брадър“: Всички МВР служби с пълен достъп до здравния ни статус

/
/
665 Views

Всички МВР служби вече ще имат пълен достъп до здравния ни статус, ще следят данни за храчките, урината и кръвта.

Това става възможно със заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 2 октомври, която наподобява тотално наблюдение в стил „Биг Брадър“ върху хората, алармира Frog News.

Advertisement:

Според нея се създава регистър на всички заразени и карантинирани заради COVID-19. Чувствителната лична информация в него ще е достъпна не само за вътрешното ведомство, но и за НОИ, НЗОК, Дирекциите „Социално подпомагане“, РЗИ, всички лични лекари, лаборатории и здравни заведения.

.

С тази заповед на практика се дава възможност на всички институции у нас да имат достъп до данните ни, освен личните ни, ни и за здравния ни статус. Любопитното е, че достъп до цялата информация се предоставя на следните структури в МВР: Главните дирекции, СДВР и областните дирекции, дирекция „Комуникационни и информационни системи“, както и пожарната.

.

Списъкът с данните пък ще се допълва от „Гранична полиция“, РЗИ и лабораториите, които ще вкарват данните за заразените, карантинираните и подлежащите на карантина лица.  Какви данни за нас ще влизат в регистъра, също е посочено в заповедта. Част от тях са: ЕГН, номер на лична карта, кръвна картина, данни от изследвания на урина, храчка, секрет от гърлото и носа, серум и дори „тъкан от биопсия или аутопсия“.

Всички тези „мерки“ по Оруел се мотивират с нуждата от предпазване от разпространението на COVID-19.  Интересна подробност е, че в регистъра влизат и абсолютно всички лица, преминали граничен контрол без да имат каквито и да било симптоми на заболяването.

 

 

 

 

.

До този момент липсват коментари в общественото пространство за издадената заповед. Има обаче, опасения, изказани в постове в социалните мрежи, за това че съществува реална опасност заповедта да развързва още повече ръцете на различни институции за оказване на натиск. Много хора са обезпокоени, че след като МВР ще разполага тази чувствителна информация за здравето им това на практика означава, че и прокуратурата всичко ще знае.

Цялата заповед може да видите ТУК. Тя може да бъде обжалвана в едномесечен срок.

ТУК може да видите приложението с пълния опис на данните, които ще се събират.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar