Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Тошко Йорданов заговори за коалиция след изборите

/
/
145 Views

Тошко Йорданов заговори за коалиция след изборите

„Има такъв народ“ (ИТН) ще се явят сами на предстоящите избори.

Слуховете за предизборна коалиция с ВМРО е поредна партенка. Това коментира зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов пред БНР.

Advertisement:

Той призна, че излизането от предишната управляваща коалиция, е донесло големи политически щети на партията, но оставането в управлението означало „да се впишат в общата маса политически лъжи и лицемерие“.

Йорданов обаче не изключи категорично бъдеща коалиция след изборите с някои от досегашните си партньори.

„Зависи от поведението на останалите. Ако бившите партньори си направят някои изводи…“, допусна той и уточни: „Няма да правим коалиции на всяка цена“.

Според Йорданов поведението на БСП в предишната коалиция е било унизително спрямо „Продължаваме промяната“ (ПП). „И БСП, и „Демократична България“ (ДБ) в разговори с нас са се съгласявали, че ПП са държат нагло, но публично са ги поддържали. Докато ние не се притеснявахме да казваме, че някои решения не са добри и трябва да се направят по друг начин“, посочи заместникът на Слави Трифонов.

Йорданов смята, че е логично служебното правителство да сменя ръководствата на различни структури, така е направило и първото служебно правителство на Румен Радев миналата година. Според ИТН не може да се говори за реваншизъм от страна на президента Румен Радев. „БСП би трябвало да са доволни, че техни кадри са поканени за министри. Това не е реваншизъм, а по-скоро проблем с вътрешната опозиция на тази партия“, смята Йорданов.

Той отново посочи, че бившият премиер Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са се месили грубо в два от секторите, чиито министри бяха от квотата на ИТН – регионалното развитие и енергетиката. „Асен Василев блокира за 8 месеца всички плащания за пътища, две комисии назначи да разрешават плащанията. Ей така се прави корупция“, посочи той.

Двамата лидери на ПП не одобрили и предложенията на енергийния министър Александър Николов да се използват схемите, чрез които някои държави в ЕС продължавали да получават газ от „Газпром“. Вместо това се минало на доставки руски газ, но през посредници и по-висока цена. „Основната вина за състоянието в енергетиката носи Асен Василев. Не е работа на министър-председателя и на министъра на финансите да се занимават с доставките на газ“, заяви Йорданов.

„В името на коалицията ИТН се съгласявали с много грешни решения – например гласуването за шеф на КЕВР човек, който не отговаряше на условията“, припомни Йорданов. По думите му ИТН били принудени да гласуват грешни решения на партньорите си, защото в противен случай били обвинявани, че крепят ГЕРБ и ДПС.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar