Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

„Труд“: Идва ново поскъпване на водата за домакинствата средно с 30 процента

/
/
313 Views
Advertisement:

Advertisement:

снимка: Pixabay

Водата за потребителите в цяла България ще поскъпне с близо 30%, защото ВиК дружествата са изправени пред фалит с новите цени на тока за бизнеса. Себестойността на услугата, за която плащат домакинствата на водните дружества, зависи наполовина от цената на електроенергията. Колко точно ще е цената зависи от това, дали водата се добива помпажно или гравитачно. Това пише „Труд“, позовавайки се водни експерти.

По-скъпо е в равнинните общини, в които се добива помпажно, обясни бившият председател на Българската асоциация на водите и бивш председател на УС на Българския ВиК холдинг Иван Иванов.

 

Решение да избягване на повишаването на водата на практика няма и затова през тази зима сметките няма да са по-малки, както става обикновено, смятат специалисти. Затова трябва да се търсят решения, като намаляване на загубите или повишаване на енергийната ефективност на дружествата, така че да се ограничат разходите им и да се подобри финансовото им състояние

Драстично поскъпване на ВиК услугите вече поиска операторът в Добрич. Цената там се очаква да достигне 4,35 лева за кубик на литър през 2022 г. и 4,98 лв. за куб. м през 2026 г. В момента за питейна вода в Добруджа плащат 3,46 лева за кубик или почти с левче по-малко.

През следващия петгодишен регулаторен период цената на водата в София се очаква да стигне 3,26 лева за кубик при 2,935 лева за куб. м в момента.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!